algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Eina de convenciment

La Guàrdia Civil de Trànsit farà 6.000 controls d'alcoholèmia aquest Nadai, cosa que és més divertida, ens alegram d'aquesta iniciativa. Dic que és divertit perquè la resta dels missatges nadalencs vans plens d'efluvis etílics, inclosos els dels nacionalistes espanyols que han canviat, momentàniament, la creu i l'espasa per la copa d'espumós com a «eina de convenciment» d'heretges. En aquest cas no hi ha dubte que el cos militaritzat és sol davant el perill. Bé, sol de tot, pot ser que sigui dir massa. No consta per enlloc que la Conselleria d'Obres Públiques recomani l'esperitosa ingesta abans de menar un cotxe, però tampoc no tenim constància gràfica que recomanin l'ús de la corretja de seguretat, tal com poguérem veure en la seva propaganda. Sí, sí, aquella on deien que treballaven per la nostra seguretat, i els actors que hi apareixien circulaven sense el preceptiu salvavides. Per res del món no m'atreviria a dir que l'alegria que mostraven a la foto era d'haver-li dat al barral. Prou contents podien estar d'anar a lloure, sense fermalls i a l'endimoniada velocitat, devers 180 km/h que ens prometia la consellera Cabrer en la non nata autopista Inca-Manacor. Com veis, tot un enfilall de demostracions empíriques que la seguretat és el principal argument i l'objectiu de la construcció de les noves vies. I encara hi ha desagraïts que només veuen en les noves carreteres l'excusa per a noves urbanitzacions...

l l l
Tornem al principi. El problema de l'alcohol ha existit sempre. Són les altres variables en la seguretat les que han canviat. Hi ha molts més cotxes, són molt més potents, els horaris de marxa s'han allargat, hi ha més població en nuclis dormitori allunyada de qualsevol servei -inclosos els d'esbarjo-; la mobilitat innecessària, o no obligatòria, s'ha fet costum i, quasi, ha aconseguit posar fi a la secular percepció de les distàncies que ens feia molt diferents dels peninsulars. Tot això s'ha capgirat i només se'n mantenen l'hàbit de beure, el costum d'entendre la festa en relació amb l'alcohol, i la convicció d'autocontrol, arrelada sobretot, però no exclusivament, en el jovent. Amb aquesta campanya institucional podrem veure si també es manté el costum de no emprenyar els poderosos, de no situar els controls d'alcoholèmia a la sortida de segons quins negocis... I malgrat tot, els números canten. Les xifres d'accidentants, fins i tot de morts, en carretera per culpa de l'alcohol són tan esfereïdores com conegudes per tothom. Així que ens convenen campanyes com aquesta i més.

l l l
Malgrat que sempre ens quedarà el dubte: com és possible que encara hi hagi diferències entre assassinar qualcú d'un tret o d'un cop de volant. Per què la impunitat fa part de la irresponsabilitat que respira el món de l'automòbil, fins i tot amb escandaloses sentències, com la del mentider Farruquito, que, en lloc de donar llum sobre comportament responsable, donen fum sobre la impunitat al volant? Potser hauríem de resoldre això abans de demanar una responsabilitat que ni la justícia ni la societat no exigeixen amb més rotunditat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris