muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Fins que no arriba Nadal no és hivern formal

Dimecres que ve, dia 21, a les 19 hores i 35 minuts del vespre, l'hivern ens obrirà les portes de bat a bat. Encara que enguany l'estació del fred, de la neu, de les gelades, i també de les pluges i el vent, la tenim ben instal·lada a nivell meteorològic des de fa més de tres setmanes. La tramuntana, el gregal i el mestral han dominat. El fred poc habitual que hem hagut de suportar aquest final de tardor, a causa de la contínua arribada de masses d'aire polar procedents de l'Àrtic, ens ha sotmès a unes temperatures pròpies de l'hivern més genuí. Les llargues nits de desembre han estat gèlides i tanta sort que les pluges han animat l'ambient deixant bones precipitacions arreu les Illes. Si es compleixen els comptes de Salomó, l'hivern i l'any nou vendran acompanyats de les característiques fredors que proporciona l'anticicló eurosiberià.

K K K
LA NATURA DORM. L'hivern començava antigament el dia de Sant Tomàs, que tenia fama de ser el dia més curt de l'any. «Per Sant Tomàs comença l'hivernàs», deia el refrany. Va ser així fins que a la reforma darrera del santoral es va modificar la celebració d'aquest sant i el passaren al 3 de juliol. El desembre és època de matances. Aquests dies se n'han fetes moltes. A Menorca un refrany recorda que «per Sant Tomàs, estira el porc pel nas». Ara la terra dorm, la natura ha entrat en repòs i la vida sembla que es suspèn. El temps d'aquí a tres o quatre setmanes segurament experimentarà les davallades termomètriques més profundes de l'hivern. Aleshores, la nova estació extremarà els seus rigors. No és dolent que faci fred: «hivern fredós, estiu calorós», recorda un altre refrany.

K K K
PER NADAL UN PAS DE GALL. Els capvespres aviat començaran a créixer tímidament. Per Nadal aquest avanç ja serà d'una passa de gall, i «quan arribi Sant Antoni, d'una passa de dimoni». Es pot plantar tota classe d'hortalissa per a la primavera i tallar fusta en el Minvant, a partir de divendres, dia 23, a les 20 hores i 36 minuts del vespre, perquè es molt durable. Serà temps també d'arrencar patates. Es poden cavar a fons els arbres malaltissos i se'ls posa terra nova ben femada. Per cert, si dijous dia 22, un any més, no us toca la rifa, pensau que hi ha un proverbi ridícul que assegura que els doblers no fan la felicitat. Això sí, ajuden una mica a obtenir-la.

K K K
PER NADAL FRED BEN IGUAL. Dissabte que ve es celebra la Nit de Nadal, festivitat considerada en els refranys meteorològics com una de les més fredes del calendari. Existeixen nombroses dites populars referides a les fredors de final d'any: «els freds de Nadal dominen l'any» o «per Nadal, fred cordial». Quan començaren a circular aquestes dites el fred devia ser ben igual que ara. Enguany les festes, per no tenir, no tendran ni festes, ja que Nadal i Cap d'Any cauen en diumenge. Sort de la Segona! La major festa gastronòmica de tots els mesos obliga als rostits de porcella, indiots i aus farcides. També als dolços, neules, torrons, coques i llet d'ametles i una bona diversitat de fruits secs. Per les festes de Nadal fins i tot la sopa i la carn de cada dia tornen més solemnes. Intentau sobreviure a tot plegat i molts anys!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris