nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Tutelats, per sort o per desgràcia

Fa difícil declarar-se contra les coses que ens creim que són de naturalesa positiva. La descentralització del poder és una d'aquestes. L'administració més pròxima a l'administrat, les decisions preses amb major coneixement de causa, la desaparició de costosos intermediaris... podríem convenir a dir que són característiques positives. Però ja ho veis: sense la tutela de les institucions europees el nostre autogovern ompliria els espais protegits d'amarres, com pretenien a s'Estanyo, o s'urbanitzarien ses Salines d'Eivissa sense l'autoritarisme del govern central que imposà la seva protecció contra la desprotecció que majoritàriament votàrem els balears. Això, aquí. APaís Valencià els han mostrat la tarja vermella des deParlament Europeu i des de la mateixa Comissió perquè, des del seu autogovern votat per àmplia majoria, apliquen una política urbanística impròpia de l'Europa valedora dels drets que ens hem donat. Sé que els instruments gairebé sempre són neutrals. Un ganivet no mata, un bisturí no cura, una autonomia no patrocina els cacics, o sí. Em queda el dubte.

Per ara pensaré que és el mal ús que se'n fa d'ella. Fins i tot l'abús que en fan aquells que diuen creure en la unitat i utilitzen la descentralització per atacar-la. Curiosa manera d'actuar; que ara mateix es veu en les declaracions sobre secessionisme en la programació educativa per part de les comunitats governades per la dreta. M'estim més no opinar massa sobre tot el que es diu del sistema educatiu, sobre quines reformes faran des d'aquí i quines atacaran per desgastar el govern Zapatero. Entre altres motius, perquè parlar d'educació a Balears és parlar d'allò que menys interessa i es delega en sectes religioses i mercaders. No destacam positivament en cap cosa relacionada amb l'educació. De fet, ni les més reaccionàries promeses electorals, que tantes veus aixecaren entre l'oposició, s'han posat en pràctica d'una manera eficaç. Això sí: més doblers a l'escola privada i, per ser capdavanters en qualque cosa, som els primers a ampliar centres privats amb doblers públics. Val més no criticar-los pel que diuen que faran, perquè, si s'ha de fer qualque cosa més que repartir els pocs doblers que tenen, no són capaços d'aplicar-ho.

Però jo xerrava d'autogovern. De com -tal com recordava fa uns dies- l'autonomia serveix perquè aquí encara hi hagi il·lustríssims, honorables i, com deia un amic meu, excremències o perquè despús-ahir eSenat, amb els vots dePP i deautogovernat PNB, decidís que la sobirania serveix perquè el govern central no pugui, per llei, fer propaganda d'autobombo i en els territoris autònoms, sí. Direu que són anècdotes, i és vera. Que hem guanyat molt amb l'autogovern, i també podria ser vera. Però no em negareu que acollona pensar a donar mans lliures a la cobdícia que ens governa. I això que, entre el respecte institucional i l'entrega submisa depoder judicia, quasi les tenen. Falta el quasi; i aquest depèn de tots noltros, de si ens mantenem vigilants o dimitim de ciutadans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris