algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El context com a coartada

Ara resulta que, segons el titular del jutjat de primera instància número 14 de Palma, qualificar públicament i per escrit una persona de «bèstia» o de «monstre», entre altres qualificatius semblants, no és sancionable perquè aquestes expressions foren escrites dins un «context» de crítica legítima i, en conseqüència, no lesionen l'honor de l'ofès. Crec, sincerament, que el senyor jutge no ha entès que quan professionals de l'escriptura insulten una persona ho fan amb tota la intenció d'injuriar, i que el «context» no és res més que una mera ambientació per intentar destruir l'honor, la imatge pública i la respectabilitat de qui ataquen. Quan començava a fer articles, un dels meus primers directors em va dir: «No insultis mai, sobretot perquè si ho fas et degrades a tu mateix. Només hi ha dos tipus de persones que insulten per escrit: els ineptes que no tenen capacitat intel·lectual per donar alçada a les seves idees i han de recórrer al més baix i fàcil dels recursos; o els qui empren intencionadament l'insult perquè saben que la tesi que defensen és molt dèbil i només poden obtenir ressò social atacant l'honor».

No crec que els tres columnistes de Diario de Mallorca demandats per Pere Serra emprassin l'insult per incompetència o per manca de llums. Crec, com a professionals que són, que s'aprofitaren del context per assolir el seu autèntic objectiu: destruir l'honor d'una persona. Dir «bèstia» o «monstre», o altres expressions semblants a Pere Serra és un fi en si mateix, conscient i calculat, dolós i enverinat, quan es tracta de periodistes que tenen prou capacitat per criticar sense injuriar.

La sentència del número 14 és altament preocupant, jo diria que fins i tot fa tremolar, perquè s'incriu en un context en el qual a Mallorca es dóna via lliure a l'atac contra l'honor, i per extensió a la injúria. Dins un «context» hàbilment emmarcat aquí hi ha màniga ampla i llibertat absoluta per destrossar l'honor impunement. I si és així, quines garanties legals queden a Mallorca? Quina protecció de les persones? Quina seguretat jurídica? Puc jo, a partir d'ara, crear el «context» que consideri convenient i a partir d'aquí dir «bèstia» a qui em doni la gana? No ho faré perquè em degradaria a mi mateix. Però pens que pel camí que anam la sensació d'impunitat anirà en augment i aquesta terra pot veure com s'esvaix l'honor com a valor fonamental. I allà on no hi ha honor no hi ha persones, només resten els monstres i les bèsties.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris