muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

Les contribucions de Josep Planas

Al casal Solleric podem contemplar una molt nodrida mostra dels treballs fotogràfics realitzats, al llarg de la seva brillant carrera professional, per Josep Planas Montanyà, l'atleta de Cardona campió de Triple Salt en la seva joventut, que va arribar a Mallorca per fer el servei militar. Aquesta mena d'antologia dels seus treballs, podem dir que ens dóna o ens recorda cinc contribucions o testimonis diferents. Un testimoni empresarial, de qui va crear un grup d'empreses que va arribar a tenir 200 empleats i que durant els anys seixanta va comptar com a clients amb la pràctica totalitat dels establiments hotelers de l'illa; un testimoni que cal qualificar d'històric (per descomptat, el material fotogràfic també pot esdevenir un material històric) sobre el creixement hoteler i el boom turístic d'aquella època i, per comparació, les seves conseqüències diguem-ne urbanístiques; el testimoni o la contribució d'un periodisme gràfic de relleu, fent reportatges sobre tota mena de personalitats i visitants: Joan Miró, Francesc de B. Moll, Camilo José Cela, Baltasar Porcel, Blai Bonet, John Ulbricht, Joan Fontaine, Merle Oberon, Errol Flyn, etc., etc; un testimoni etnològic respecte a tipus i costums populars, per exemple les seves fotos deBaratillo devora l'Escola Graduada per antonomàsia o de les Beneïdes de Sant Antoni; i encara -last but not least- una contribució artística que mereix un respecte, perquè Josep Planas és també un artista de la càmera, en el benentès que aquesta contribució artística se solapa perfectament amb la que hem designat com a testimoni d'elements de cultura popular, per exemple algunes de les fotos del reportatge sobre les Beneïdes de Sant Antoni, són també obres d'art fotogràfic de ple dret.

Dins aquest grup d'obres, fonamental per altra banda, voldria destacar-ne algunes de la sèrie, de maig de 1960, dedicada a Eivissa, concretament: Carrer de Dalt Vila, Dones eivissenques a Dalt Vila -dues figures al sol en el portal d'una casa el fons de l'interior de la qual resulta pràcticament d'un negre pur-, Ca i bugader a Dalt Vila i Roba estesa al port. També Pescador adobant una xarxa al passeig Marítim, amb un ca tot allargat precisament damunt la xarxa, còpia de l'època; Dos tamborers de la Sala esperant l'inici de les Beneïdes, que pertany igualment a la sèrie esmentada en qüestió; i Davant el mostrador d'una botiga de joguines, una fotografia de 1965 en la qual apareix un infant crescudet, assegut en un cotxet, amb la nina que el porta mirant les pepes del mostrador. I també Nins jugant a bolles al barri del Jonquet, Mestre i alumnes en una aula de l'escola pública d'Establiments i un retrat magnífic de Blai Bonet de 1961, davant els penya-segats de la costa de Santanyí.

Un esment a part mereix la foto que ha estat utilitzada per a la portada del llibre de gran format Fotografia i turisme a les Balears. Josep Planas i Montanyà, el qual, coincidint amb aquesta exposició, ha estat publicat per l'editorial Lunwerg, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma i la Fundació SA NOSTRA. Es titula Interior de l'establiment Casa Planas, al carrer de Colom, i hi veim o veiem un vellet mig ajupit damunt el mostrador i un botones de la casa uniformat, tots dos contemplant aparentment la pantalla d'un projector d'aquella època (c. 1959).

'

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris