algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Per Santa Llucia creix el dia una passa de puça i per Nadal, una passa de pardal

Després del llarg pont de la Puríssima, l'hivern ve de camí. Els motius nadalencs ja ho decoren tot. Continua el temps ventós i el fred, ben present, compleix com pertoca amb els pronòstics més optimistes. El refrany, ara per ara, s'està complint perfectament: «ploguda per Santa Bibiana demostra que plou quaranta dies, si no mos engana». I de moment és així. Sembla que es torna a presentar un hivern coent. De totes maneres, si qualque cosa ja ha quedat ben clara de la tardor, és que ha estat fidel i autèntica. Encara queden dies per arribar a Nadal però les darreres setmanes la meteorologia regnant resulta la típica del mes de gener.

K K K
ELS DIES MÉS CURTS DE L'ANY. Continuen arribant les borrasques. Les pluges i brusquines d'aquests dies seran bones per als pous, aljubs i cisternes. De fet, podríem dir que enguany les pluges han estat més abundants del que solen ser habituals. Segons les previsions, l'actual borrasca podria durar gairebé tota la setmana. De moment, la fredor autèntica s'imposa. I el vent també. Els dies de menor durada de l'any coincideixen amb la festivitat de Santa Llucia, que cau en dimarts i 13 i és la patrona dels cecs i les costureres. Una jornada que es celebra dotze dies abans de Nadal. I amb fred cordial.

K K K
ELS DIES CREIXEN A PARTIR DE NADAL. És perfectament demostrable que la majoria de refranys de Santa Llucia són anteriors a la reforma del calendari gregorià. Molts d'ells fan esment al lleuger augment de la durada del dia, cosa que avui no és exacta. De fet, el dia no creixarà fins que arribin les festes nadalenques. Un d'aquests refranys recorda que antigament ho notaven, de forma especial, les persones que estaven en contacte amb la natura, com eren els traginers i les velletes, aquelles que filaven aprofitant la llum solar: «per Santa Llucia, minva la nit i creix el dia, el traginer ho veu al caminar, i la vella al filar».

K K K
DIJOUS LLUNA PLENA. Els capvespres de desembre la manca de lluminositat és acusada. La nit cau ràpidament, sobretot els dies plujosos, com els que hem tengut darrerament, en els quals la foscor és notòria i predominant. Ara hi ha poques hores de sol per a encalentir la terra i, en canvi, moltes hores de nit per a refredar-la. La lluna dijous que ve, dia 15, assolirà la fase de lluna plena a les 17 hores i 17 minuts. És fàcil de recordar. Segons els calendaris tradicionals s'aturaran durant alguns dies les borrasques. És apropiat sembrar patata primerenca, alls, cebes i porros. També es sembren llenties, enciam i espinacs.

K K K
ELS SANTS DE LA SETMANA. A partir de Santa Llucia s'han de començar a treure els comptes de Salomó o «dies d'encoure». D'entre el santoral de la setmana també podem destacar Sant Llàtzer, dissabte dia 17, que protegeix els cans i ens guarda de cremades, i Sant Gracià, diumenge que ve, al qual podeu invocar per trobar les eines perdudes. Cau el mateix dia que la Mare de Déu de l'Esperança, que protegeix les dones embarassades i els parts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris