muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Quin Estatut volem?

Qui són i on anam els balears? Aquesta és la primera pregunta que s'haurien de fer els representants dels partits que demà es reuneixen per intentar consensuar una reforma que serà clau per al present i per a la pròxima generació. És més que probable que es posin a discutir sobre la distribució d'escons al voltant de la creació del consell de Formentera i també hi haurà estira-i-arronses sobre el finançament. Però també sembla segur que ni tan sols es formularan les preguntes essencials: som un poble cohesionat capaç de posar els seus interessos comuns per sobre dels partidismes? Estimam aquest país de tal manera que hem de ser capaços de construir un camí comú? El problema de la classe política balear en el seu conjunt, i d'alguns més que els altres en particular, és deixar de banda els principis per centrar-se massa en qüestions concretes i pensar només en avantatges a l'hora de guanyar la cursa electoral.

Quan els pares fundadors dels Estats Units d'Amèrica proclamaren la independència, articularen una declaració de principis que ha romàs immutable fins als nostres dies i que acaba amb la següent frase: «I per fer immortals aquests principis, empenyoram les nostres vides, les nostres hisendes i el nostre sagrat honor». I aquí tornen a venir les preguntes respecte de l'actual classe política balear: «S'empenyora aquí la vida per res? Serveixen les hisendes per a qualque cosa més que per planificar blocs de pisos, estores d'adossats o urbanitzacions de xalets? I de l'honor? Què es pot dir de l'honor si sovint acaba en el compte corrent o en els negocis?

Els principis comencen allà on acaben els interessos particulars. I el nou Estatut és essencial per poder acarar el futur amb dignitat. Demà els nostres polítics han d'estar a l'alçada. Els socialistes, per arrabassar a la Moncloa el màxim que puguin en finançament per acabar amb l'actual i vergonyosa espoliació fiscal i aconseguir el màxim respecte dins de l'Estat espanyol. El PP, per demostrar que té un projecte de país i creu en aquest poble i en els fills i en els néts de les actuals generacions. PSM i UM, perquè han de treure a flor de pell les seves conviccions nacionalistes. I EU-EV, perquè és imprescindible, de cara al futur, posar la proa cap a una societat progressista, integrada i solidària. Si fracassa la reforma, fracassam tots, i el tarannà d'aquesta autonomia continuarà mig a la deriva, amb estirades fratricides entre balears de les quals sempre se n'ha aprofitat el centralisme, amb posicions irreconciliables sobre la concepció territorial del país i amb l'estesa sensació que aquí és només terra de negoci, de molt de negoci, paradís d'especuladors i orfe de pares fundadors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris