algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

La Constitució i la batllessa

El Repòrter Tribulete no va fer festa el dia de la Constitució. Els actes programats els cobreixen els gasetillers. Tanmateix, se'ls escapen els detalls ínfims que acaben per convertir-se en notícia. El nostre director li va demanar a Tribulete que sortís al carrer. I Tribulete el va obeir. Va entrevistar Catalina Cirer, amb aquestes preguntes tan capcioses que únicament sap plantejar una primera ploma. El resultat de l'entrevista és el següent:

Tribulete.- Ha brindat amb cava català?
Batllessa.- Uf, de cap manera! Amb un fino i va que xuta. Però m'ha fet una micoia de maldecap. Estic convençuda que si em veiés en la necessitat de rematar un llançament de còrner amb una «cave», seria com si em pegàs un suc contra la Seu.

Tribulete.- El seu cap ha de servir per a altres coses.
Batllessa.- I hi serveix. Qur no has vist quina preciositat de bombetes que hem posat en els carrers? És cosa meva, perquè en Rodrigues ja no és a Cort, no voldria vos pensàssiu...

Tribulete.- El Bon Jesús va néixer a les fosques.
Batllessa.- I què vols que et digui? Sant Josep no degué pensar a pagar el rebut del corrent i GESA l'hi va tallar. Avui en dia no passa això. Els pobres semblen més rics que els rics. Fins i tot em fan enveja.

Tribulete.- Senyora Batllessa, Nadal és amor?
Batllessa.- Ja ho crec. I una taula que hi hagi de tot. I anar amb les nines a El Corté Inglés...

Tribulete.- Qui li vol mal, a vostè?
Batllessa.- Supòs que sempre hi ha algú que estaria ben content si em pogués veure rodolar les escales, però mal, allò que es diu mal, no me'n vol ningú. A més a més, qui em pega una pruna, se'n du una altra pruna. No m'amilan, jo.

Tribulete.- Pensava en la guia d'orientació sexual.
Batllessa.- No l'he llegida perquè som una dona casada, però tot el que conta és ben il·lustratiu. Sobretot això que als homes els pugui créixer cas que s'hi pengin un pes. Les mestresses de casa que tenen un home esquifit de les parts, ja m'entén, veuran el cel obert. Pengen la senalleta del ganxo del seu home i, ja m'entén, no me faci avergonyir, cap a plaça s'ha dit.

Tribulete.- Per què l'ha retirada?
Batllessa.- Perquè algú ha encès el foc.

Tribulete.- El senyor Matas, potser?
Batllessa.- De cap manera. M'acaba de proposar que encapçali novament la llista d'aquí dos anys.

Tribulete.- Em sorprèn. Tinc entès que el Partit Popular encara no ha donat cap passa de cara als comicis pròxims.
Batllessa.- I està ben informat. L'oferta que em fa té a veure amb Sa Clau, que és la nostra filial. Jo li he dit que m'ho pensaré. Ja sap que per a la gent de seny és preferible ésser cua de balena que cap d'arengada.

Tribulete.- Senyora Batllessa, si l'oposició a la guia sexual no ha sortit dels seus, d'on ha sortit?
Batllessa.- De l'esquerra. D'algú ben identificat amb en Pep des Mostatxos.

Tribulete.- El senyor Grosske?
Batllessa.- I per què m'ho demana? Que no ha reparat que per allà on passa fa olor de sofre? Ara bé, en Pedrito també és per mig. Ja veurà, vostè, en Pedrito...

Tribulete.- Quin Pedrito?
Batllessa.- En Pere Munyós. Li faré un escolt a don Alfredo Miralles, que és el rector de la nostra parròquia, i ben segur que li pega una bona estirada d'orelles.

Tribulete.- El Pont des Tren...
Batllessa.- Uep, no en vull parlar. No me'n faltaria d'altra! Els ponts s'aixequen perquè caiguin. A Don Gabriel n'hi va caure un amb dos camions damunt i ningú no li ho va retreure. Tribulete.- Aquest no ha caigut, l'han enderrocat.

Batllessa.- Però no he estat jo. Em pots rebostejar la bossa de mà. Únicament duc petardos per tirar a Son Moix.

Tribulete.- Parlem de la festivitat de la Constitució.
Batllessa.- És un dia assenyalat. Jo aprofit per comprar els torrons.

Tribulete.- L'hem de canviar?
Batllessa.- I quan els compraria...?

Tribulete.- Em refereixo a la Constitució.
Batllessa.- Jo trob que està bé així. I ens fa anar a tots per la retxa, ya lo creo! Sobretot als catalans, que voldrien que tots els espanyols ens governàssim pel seu estatut. Oh, jo no els puc veure, aquests catalanots! Només miren per a ells. En canvi, fixa't en els nostres al·lots i al·lotes de Burgos. Has vist res més salat?

Tribulete.- Han estès a la Plaza Mayor una bandera espanyola enorme, en forma de cor. I enmig del cor hi ha dibuixades totes les banderetes regionals.
Batllessa.- Exacte. Un any, a la concentració de productors, en el Bernabéu, ja en desplegaren una.

Tribulete:- De qui va ésser idea?
Batllessa.- De la Secció Femenina, supòs. O de na Pilar Primo de Rivera, que sempre pensava aquell cap... A en Franco se li humitejaren els ulls.

Tribulete.- Vostè, a Palma, en podria desplegar una d'aquestes banderes.
Batllessa.- Ja ho he pensat, ja... Però en Toni Mir ens ha fugit. I sense ell, a qui puc acudir? Jo m'ho passava molt bé quan aixecàvem cartonets a la Plaça Major i ens sobrevolava un helicòpter. Eh, eh, eh..! Som una nació! Visca l'Obra!

Tribulete.- La record pegant bots. Mai no la cridaren a l'ordre, en el partit?
Batllessa.- Només faltaria...! Si únicament feia l'ase per esbravar-me una mica. No fèiem mal a ningú. No érem com aquests que s'han fermat a la COPE, nosaltres. Ben alerta. Cridàvem les burrades més grosses, i després tots tan amics. Jo me n'anava amb les nines a Can Joan de s'Aigo.

Tribulete.- No ha pensat que aquests joves que es manifestaren davant la COPE podien tenir raó?
Batllessa.- Ves si ho he pensat! Però no la tenien. No respecten la llibertat d'expressió.

Tribulete.- I què és la llibertat d'expressió?
Batllessa.- Allò del Bon Jesús: Si te arrean en una mejilla, pones la otra mejilla. Però, aquests...? Pensa tu. Si vestien amb unes granotes d'obrerots que semblaven de la FAI. Quina diferència dels nostres joves de Burgos! Perquè era preciós aquell coret amb els colors de la bandera espanyola. O no...?

Tribulete.- Preciós, batllessa.
Batllessa.- Jo sols hi hauria afegit: «Viva la constitución de todos, que es la nuestra». Que n'aprenguin. Que no hauria quedat bé?

Tribulete.- I tant!
Batllessa.- Així m'agrada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris