algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Cinc al dia

Els canvis a la dieta preocupen els especialistes i les institucions. La reducció del consum de productes frescs i la seva substitució per productes processats, al costat d'una ingesta excessiva de proteïnes i greixos d'origen animal, són tendències que deterioren la qualitat de la nutrició. És preocupant, en especial, la incidència d'aquestes noves pautes sobre els infants.

En la mesura en què van desapareixent les persones majors que cuinaven a la manera tradicional (i tenien temps per a fer-ho) es van imposant formes d'alimentació empobrides. Sembla que frissam massa com per tenir temps de pelar una poma. I a les ensalades les trobam insípides i avorrides. L'eliminació de les varietats locals i l'homogeneïtzació de les produccions també pot haver influït en un cert desprestigi de les fruites i les hortalisses. Però ara l'increment dels problemes de salut està disparant totes les alarmes.

Els estudis indiquen que les persones que consumeixen suficients fruites i verdures tenen menys malalties cardiovasculars, càncers, obesitat i diabetis. L'efecte protector s'explica per l'acció dels components de les fruites i les verdures: fibres, vitamines, micronutrients antioxidants, polifenols, etc. Aquests components les fan essencials en una bona alimentació. L'Organització Mundial de la Salut recomana el consum d'almenys 400 grams per dia de fruites i hortalisses.

Els investigadors ho detecten, els ciutadans ho pateixen a la seva salut i els pagesos en reben les conseqüències. Hi ha una confluència d'interessos en la recuperació d'hàbits alimentaris saludables. Per això s'estant sumant esforços per afavorir una dieta més natural. Serà necessari educar els nins i afavorir l'accés de la gent al consum de fruites i hortalisses mitjançant un missatge de salut. El científic colombià Alberto Morales parlava a Palma, ara fa un any, de fructoteràpia, convidat pel Club Ultima Hora, i explicava les propietats curatives de les fruites.

La campanya 5 A Day - For Better Health (5 al dia - Per una salut millor) és una campanya nord-americana que pretén animar els ciutadans a incloure 5 o més racions de fruites i hortalisses en la dieta diària. Més de 1.800 organitzacions de tot el país promouen aquest missatge i més de 35.000 punts de venda participen en el programa. A França la campanya és Fruites et legumes frais. De 5 à 10 par jour. Arreu del món, també a l'Estat espanyol, han aparegut iniciatives que unifiquen els esforços de l'administració, dels professionals de la salut, de les institucions de prevenció de malalties i de les organitzacions de productors i distribuïdors de fruites i hortalisses.

Tot plegat es veu que obté resultats perquè el consum de fruita i hortalissa fresca està augmentant a tot Europa i als EUA. La gent comença a valorar de bell nou els productes frescs i saludables. Això ho ha de tenir en compte el sector agroalimentari balear. No oblidem que constinuam essent un país productor de fruites i hortalisses. Les xifres canten: l'any 2004 (segons dades de Mercasa) a les Illes es produïren 29.700 tones de síndria, 24.200 de melons, 16.000 de taronges, 12.600 de pebres, 22.500 de cebes i 15.100 de cols. I no tan sols som bons productors, sinó que també en som bons consumidors, amb una mitjana de consum superior a l'estatal.

El nou model alimentari demana la incorporació al producte d'una sèrie de valors afegits, especialment relacionats amb la qualitat, seguretat, naturalitat, diferenciació, accessibilitat, oportunitat i conveniència. De fet, d'any en any, estan augmentant les denominacions d'origen de fruites i hortalisses (poma de Girona, pera de Jumilla, nísperos de Callosa d'en Sarrià, cireres del Jerte, melicotó de Calanda, albergínies d'Almagro, pebre de Gernika, calçot de Valls...). Aquesta demanda de frescor i qualitat és una bona oportunitat per a la nostra pagesia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris