nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Pluja per la Constitució, plourà per Carnaval, Setmana Santa i Resurrecció

La pluja caiguda el dia de santa Bibiana fa preveure set setmanes seguides d'aigua. Si hem de fer cas de la tradició popular també plourà la nit de Nadal i per Setmana Santa. Després dels dies del llarg pont ja s'anuncien noves borrasques, nous períodes de fred i precipitacions a voler. Enguany es nota l'ambient hivernenc. Els termòmetres seguiran baixant i de moment s'han pogut observar algunes senyes curioses que pronostiquen un hivern llarg. S'apropa la festa de la Constitució de la nostra galàxia comuna, «unitat de destinació universal» on n'hi hagi, sencera, indivisible i gran que l'antic cabdill per la gràcia de Déu va deixar amarrada i ben amarrada. Malgrat el que s'ha dit i escrit, només hi volem afegir que té tot el dret de ser una constitució intocable que va ser aprovada el segle passat i correspon a una realitat eterna i els que la volen canviar, fora dels capritxos de la casa reial galàctica, o són uns terroristes o uns pesseters que volen desviar la trajectòria del planeta.

K K K
PATRÓ DELS VIATGERS. El mateix dia que se celebra la Constitució també fa festa sant Nicolau, un bisbe turc del segle IV que havia vist com des de mitjan segle XIII el dia de la seva festa s'havia centrat amb els obsequis als infants i als nins. Aquest sant resulta que és un bon defensor de la virtut dels joves que es volen casar i dels nins en general. Sant Nicolau també és el patró dels aprenents i empleats, dels presoners, navegants, viatgers, forners i comerciants de vi. Té fama de «posar pau» entre els matrimonis i protegeix de febres i altres fúries.

K K K
DE BISBE DE PAU A PALLASSO DE VERMELL I VERD. El mite de sant Nicolau es va expandir per totes les contrades de l'Europa medieval i els holandesos errants que anaren al nord d'Amèrica traslladaren la tradició cap allà. La corresponent influència anglesa es va adaptar a la festa i al pobre sant Nicolau li canviaren el nom pel de santa Claus -així en femení- i després li digueren pare Noel. D'aquesta manera tan increïble, es va anar transformant en la festa del consumisme per excel·lència que ben aviat celebrarem tots el dia que no toca. Per més cabotada, la vestimenta vermella del personatge no va néixer fins a finals del segle XIX com a conseqüència del desenvolupament de les tècniques d'impressió en color, mentre que la imatge actual de santa Claus/pare Noel es deu a la publicitat nadalenca de la Coca-cola que el 1931 el va voler fer més humà, atractiu i creïble. No sabem com acabarà aquest pobre pallasso, que ara ja el pinten de verd.

K K K
QUAN SANT AMBRÒS VEU NEVAR, DEVUIT DIES DE FRED FA. Dimecres, dia 7, fa festa sant Ambròs, que és patró dels cerers i apicultors i defensor de les abelles. Diuen, per cert, que «quan plou per sant Ambròs, fon el terròs». Convendrà preparar la sembra de cereals i llegums i llaurar d'advent, que sempre és convenient. Continua la collita de l'oliva i podrem trasbalsar el vi. En jardineria se sembren únicament gardènies. Comprau porcellins per a les matances de l'any que ve i l'almanac, el parenòstic o el calendari que us pugui treure de dubtes pel 2006. Dijous, dia 8, festa de la Puríssima, patrona de la maternitat, la Lluna se situarà en el creixent a les 10.36 hores del matí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris