algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Ai, la Purissimeta

Ara resulta que na Catalineta nostra, la de les misses colendes, del repic de les campanes somortes i dels barrobins al pont del tren, (la vida és una harmonia de contraris, què hi farem!) no vol que els polítics facin una mica més de comèdia i escenifiquin l'Adoració dels Reis d'Orient. Les raons que ha adduït són d'un puritanisme d'allò més estantís. I no cal ser gaire freudià per veure a la llegua que mostren ben a les clares allò que el PP tampoc no s'encarrega gaire de dissimular. No volen que els critiquin. Ara resulta que l'obra de Llorenç Moyà mereix un respecte. Quina obra? La superficial o la profunda? El llibret del text teatral o aquella que deixà explícita a l'Hispània Citerior? Com reaccionaria Llorenç Moyà davant una gent que demana tant de respecte per una obra seva i en canvi respecta tan poc la llengua catalana, amb la qual va escriure? Li faria una corona poètica amb versos tan irònics i punyents com ell només sabia fer? Segurament que sí.

Però anem a pams! La raó que ha donat na Catalineta nostra ha estat que hi ha 364 dies a l'any per parlar de política. Molt bé, té tota la raó. Però els polítics no tenen 364 dies per fer la bufonada, i ho dic en el sentit més noble del terme. Aquella bufonada que surt una mica del protocol i de la rigidesa, d'allò que s'anomena el llenguatge políticament correcte. L'Adoració dels Reis s'ha convertit en una tradició. Ja sé que això no justifica res. Però també tenim 365 dies a l'any per anar a fer «tapitas» i «pescaítos» i això no els serà motiu suficient per suprimir la Feria d'Abril. I també tenim vint-i-quatre hores diàries, de seixanta minuts cadascuna, tots els dies de l'any, on ens bombardegen en programació en castellà i a cap cappensant del PP se li ha ocorregut que IB3 parli exclusivament en català.

Na Catalineta els vol muts. Calladets. Ja li va bé a ella fer de Purissimeta, que en Groske li faci de Sant Josep -per un dia el pot trobar «curro» i ben plantat- que en Pere Muñoz faci d'àngel i en Roig, de pastoret. Evidentment, ella ha de fer de Purissimeta, que és el paper que més se li escau. En aquest betlem vivent no hi vol ni bous ni mules, no fos cosa que fessin un pet una mica ostentós, o que bramassin fora d'hora i, per un miracle comparable a l'aparició de l'Esperit Sant, -recordau allò de les llengües de foc damunt els caparrins dels apòstols- la gent entengués a la perfecció allò que diuen. Ja se sap que la literatura està plena d'apòlegs on la lucidesa dels animals és més que evident i sobrada. També podria passar que si hi hagués una mula i un bou -si Llorenç Moyà mereix perfecció, molta més n'hauria de merèixer una escenificació com cal del naixament del Salvador-, bé idò si hi hagués una mula i un bou, na Catalineta i les seves dames d'honor, les seves filles, (amb això són ben franquistes, els del PP, no les criatures, on les filles dels prohoms havien d'ocupar llocs de privilegi) perdrien protagonisme. I allò que vol és ser-ho, protagonista. Fer una mica de vasa! Hi ha res més trist per a un polític que un bou i una miserable mula els robin aquell instant de glòria, de baixar la costa que mena a les voltes enrevoltat de mirades que somien que són palmes i al·leluies?

Bé, aquesta necessitat de ser alguna cosa, de fer vasa forma part de la naturalesa intrínseca de la batlessa de Palma o és una desviació per allò que reina però no governa? Perquè ben pensat, i fora ironies, el paper de Purissimeta és el que se li escau millor. Maria no trià ser la mare del Senyor, ni que la fecundàs un àngel amb una bufada de vent o déu sap com li va entaforar la llavor. Tampoc no va triar haver d'anar a parir a una establia acompanyada d'un bou i una mula. A vegades tenim la percepció que na Catalina Cirer no controla totes les decisions que envolten el consistori. Des de les llistes electorals, passant per quan li dimiteix un regidor, o el fan dimitir. O quan, una vegada que ha fet el gastòrum d'una guia d'educació sexual, la hi fan retirar del mercat com si no hagués costat res.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris