muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

Complementari? Pobret

Els dos darrers anys s'ha produït a les Illes Balears un important augment del nombre de turistes que ens visiten mitjançant l'adquisició de paquets turístic amb tot inclòs. Així ho confirma un estudi que ha fet recentment el Govern espanyol sobre l'estat del turisme a Cala Rajada i Cala Millor. Dic bé, el Govern de Madrid, el d'aquí en matèria del tot inclòs segueix en el limbe, a pesar que el Vaticà hagi decidit que no existeix.

He escrit algunes vegades que el tot inclòs ha incidit negativament sobre les empreses de la coneguda com «oferta complementària», restauració i comerç, que estan sofrint una progressiva pèrdua de vendes per manca de clients, ja que aquests ho tenen tot pagat a l'hotel. Així mateix, la contractació i abonament de la totalitat dels serveis i de bona part del consum que realitzaran els visitants durant el viatge, es fa en els països d'origen. Aquesta circumstància genera un augment de la despesa en origen en detriment de la que es feia a les Illes, amb la conseqüent pèrdua d'ingressos i rendibilitat a algunes empreses. El Govern ha suprimit les estadístiques sobre el distribució de la despesa. Sembla que no està interessat a saber aquesta dada, prefereix mantenir-se en la ignorància.

És evident que la immensa majoria dels establiments hotelers de les Illes Balears no es varen construir pensant en aquesta modalitat de paquet turístic que implica espais i instal·lacions més àmplies que les habituals aquí. Aquesta provoca que les empreses de les Balears, davant la imposició dels tour operadors de comercialitzar aquest tipus de paquet turístic, es trobin obligades a competir en base a la baixa dels preus. La imatge que d'aquest procés es deriva és altament negativa, i a mig termini, les pròpies empreses d'allotjament es veuran perjudicades per la seva dependència d'aquesta fórmula. Queden molt enrere les paraules de l'actual conseller de Turisme, en estrenar el seu primer mandat, que acabaria amb el turisme d'espardenya.

Però a l'oferta complementària no li plouen totes soles. Ara l'interès màxim de les grans cadenes hoteleres és convertir els hotels en apartaments per vendre, fer caixa i invertir a l'estranger. El resultat d'una operació d'aquest tipus ja sabem quin és. Basta recordar el que va passar a Cala Major o Sant Agustí, quan els «Impalas» i altres establiments hotelers varen ser reconvertits en apartaments. Pèrdua d'activitat comercial, desaparició d'empreses familiars, degradació de la zona, pèrdua de la imatge del destí, entre altres conseqüències. Un nou cataclisme per les empreses de restauració i comerços de les àrees on hi hagi canvis d'ús d'hotels a apartaments.

Per estudiar tot això el govern ha creat una nova mesa de diàleg amb l'objecte de convèncer els sindicats de la necessitat de convertir hotels amb apartaments. Són les noves formes de diàleg post aznarià on els resultats ja estan decidits. Únicament falta determinar els costs. Esperem que els sindicats o els empresaris de comerç i la restauració, ara que ja no existeix el limbe, siguin capaços de salvar les zones turístiques del perill de la degradació. Ho veurem?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris