cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

La «influenza aviar»

La influenza aviar és un virus de la família orthomyxoviridae del gènere Influenzavirus. El virus pot ser inactivat amb l'aplicació d'altes temperatures (56º durant 3 hores o 60º durant 30 minuts). També s'inactiva amb pH àcids i amb oxidants com l'hiploclorit sòdic o càlcic, sabons, detergents i dissolvents de lípids, com també desinfectants com formalina i composts de iode. La malaltia és contagiosa i afecta gran nombre d'espècies d'aus, tant domèstiques com silvestres. Les més susceptibles són les gallinàcies i les faisànides. Les més resistents són les anàtides, que juguen un important paper com a portadores.

La transmissió principal és per mitja de contacte directe i les mesures de prevenció es basen en l'aplicació de mesures de bioseguretat a les explotacions avícoles, evitant el contacte amb aus silvestres i extremant el control sobre els moviments de les persones, els vehicles i els animals des de les zones afectades.

A la reunió del 14 de setembre de la Comissió Europea, es varen aprovar els plans estatals de lluita contra la influenza aviar. En aquests programes es detallaren el nombre de mostres que s'han de fer d'aus domèstiques i silvestres a cada país i el tipus de proves que s'han de realitzar. A l'estat espanyol, s'han de prendre 28.080 mostres en aus domèstiques i 792 en aus silvestres.

Des de 1959, s'han detectat 32 focus d'influenza aviar en aus a nivell mundial. D'aquests, sols 5 afectaren un elevat nombre d'explotacions i tan sols un s'estengué a altres països. El brot actual començà a Corea del Sud el desembre del 2003.

A l'actualitat, després dels focus registrats a Rússia i al Kazakhstan el mes de juliol, s'han detectat nous focus a Turquia i a Romania. En conseqüència, s'ha prohibit la importació d'aus vives des d'aquests països. Segons la FAO, la possible aparició de brots a la UE és sols una fase de la propagació de la malaltia, que tendrà com a noves destinacions Àfrica i l'Orient Proper, a on s'espera que hi arribi el mes de desembre.

Segons l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, el grip aviar és una malaltia de les aus registrada fa anys que rarament es pot transmetre a l'home, ja que requereix un contacte reiterat i pròxim amb animals vius malalts. En cas de contagi, els grups de risc més elevat són les persones que fan feina a les granges afectades, els serveis veterinaris i els involucrats en el control de la malaltia. Fins ara no està clarament confirmada la possibilitat de transmissió de persona a persona, ni el contagi per via alimentària. Sembla que la malaltia es transmet per via respiratòria. Els experts afirmen que el consum de carn d'au no suposa gens de risc per a la salut humana. Per tant, no ens trobaríem davant un cas d'estricta seguretat alimentària, ja que no existeix risc de transmissió per carn o per ous.

La producció avícola europea és lliure de la malaltia i de qualsevol altra patologia, a causa dels severs controls sanitaris. La malaltia tampoc no és present, per ara, en cap territori de la UE, encara que sí que hi ha estat en el passat recent.

Les mesures preses són: control de les importacions d'aus i els seus productes, i intensificació del programa de vigilància. Existeix la possibilitat de contenir la malaltia per vacunació, però abans d'arribar a aquesta mesura s'han d'avaluar moltes coses. El risc és als països del sud-est asiàtic, on seria possible la recombinació del virus de la influenza aviar i el virus del grip humà mitjançant una mutació genètica. Aquest és el gran temor de les autoritats sanitàries.

En definitiva: la influenza aviar és a les portes d'Europa. Les mesures preses per la UE fins ara han estat les correctes i el tema és prou important per extremar tota casta de precaucions. La informació adequada de tot el que afecta aquest virus serà de gran importància per tal d'evitar-ne l'extensió i impedir incidències en la salut de les persones.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris