cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Un nou Estatut per a les Illes Balears: construir el futur per avançar

Després de vint-i-set anys de la configuració de la Constitució espanyola, i la mal anomenada «transició» cap a la democràcia, allò que esdevé més assenyat, i sobretot necessari, és superar els obstacles i les hipoteques del passat per assolir una nova etapa de plena i lògica normalitat democràtica.

El PP, davant les reformes estatutàries arreu de la nostra nació, s'ha quedat tot sol esgrimint uns arguments encara ancorats en el 78, més propis d'una AP ultradretana. Aquesta dreta espanyola rància, nacionalista, ultrareligiosa, intransigent, carca, cavernícola, colonial i intolerant s'autodesacredita cada vegada que alguns dels seus màxims dirigents amolla alguna de les seves. Ells encara no han realitzat la «transició», i pel que podem veure i escoltar, dubt molt que algun dia l'arribin a fer...

El Sr. Matas, a més de perdre el debat sobre l'estat de l'Autonomia, ha perdut també els papers, però sobretot... la dignitat. Si abans defensava un Estatut de la mateixa categoria que el del Principat de Catalunya, ara s'ha sumat a l'assetjament, la crítica destructiva i demagògica de la seva nissaga madrilenya. L'elaboració del projecte constitutiu, estructurat i redactat per unes corts espanyoles d'aquella època, amb uns fonaments molt poc democràtics i representades per parlamentaris, la gran majoria, amb un tarannà escabrosament feixista, no donaren l'oportunitat d'obrir el procés constitutiu a la societat illenca. Ara és l'hora de trencar amb el passat.

Del PSOE, tampoc podem considerar com a propostes serioses allò de «l'Espanya plural» i el federalisme. A les Illes Balears i Pitiüses, els socialistes espanyols liderats pel Sr. Antich practiquen polítiques connivents demostrant una absoluta dependència d'allò que es cou a Madrid. El PSIB no es troba a l'alçada del PSC del Sr. Maragall i no s'entén que no adoptin els mateixos posicionaments davant un document històric i cabdal pel benestar de la nostra societat. La realitat ha deixat al descobert les clares intencions immobilistes de les jugades mediàtiques del govern Zapatero, defensant unes postures amb finalitats exclusivament electoralistes i programàtiques.

Necessitam un Estatut amb garanties per construir el nostre futur amb dignitat: el concert econòmic, la igualtat jurídica dret/deure en l'oficialitat del català, plenes competències en matèria d'immigració, la definició de la nostra idiosincràsia nacional... Aquests eixos ens permetrien avançar amb il·lusió construint un projecte nou, atractiu, engrescador tot trencant amb les pors, prejudicis i dèries dels altres davant un document estatutari ja «passat de rosca» en aquestes alçades.

El futur de les Illes Balears i Pitiüses és a les nostres mans ara mateix. La participació del nostre teixit associatiu i de les ciutadanes i ciutadans esdevé fonamental en la configuració d'aquest nou text estatutari. És necessari que tot el conjunt de la societat illenca demostri als seus governants actuals, la seva voluntat de decidir quin escenari vol per als propers anys.

Construir el futur d'aquestes terres i de la resta dels Països Catalans per avançar cap a un context amb més llibertat, progrés i benestar és també responsabilitat de tots i totes, no només d'alguns polítics...

Joan Miquel Chacón i Nicolau. Biniali.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris