nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

La caça del vot immigrat

El nostre president, que ens dóna una sorpresa cada setmana des de fa un mes, ens regalà dimarts passat l'anunci de la creació de la conselleria d'Immigració. Ja s'ha dit en altres ocasions, aquí: Matas sap el que vol, sap com aconseguir-ho i no té manies per assolir els seus objectius. Agradarà o no, ho aconseguirà o no, però ho fa de forma eficient i eficaç: conscient de la força que té i posant-la tota al servei de la consecució dels objectius fixats. A vegades, és ver, pareix improvisar, en algunes de les coses que diu i fa. Però en d'altres, per ventura les que de veres l'interessen, no improvisa gens. Per exemple, amb les autopistes que tant estima, amb IB3... i ara amb la intenció d'obtenir un grapat de vots d'immigrats que podria tenir una valor important a l'hora de confirmar expectatives conservadores per al 2007.

Abans de prosseguir amb Jaume Matas i els seus immigrats, convé fer un llarg parèntesi. El PP no és l'únic partit que ha posat en marxa l'estratègia de captació d'aquest vot. També el PSOE, des de fa temps, té un grup de gent -si més no a Palma- que ho intenta: tant de nacionals com d'estrangers, en aquest últim cas essent bàsicament llatinoamericans que són els que també, en part, tendran dret a vot. UM, aprofitant la palanca institucional del seu Consell, igualment ha establert una via per intentar xuclar vot immigrat. Cada partit ho fa com sap o pot. Els nacionalistes, amb molta foto de Munar a les revistes que editen els immigrats, amb (hem de suposar) generoses ajudes als col·lectius organitzats i amb els cursos de català (manco de 200 persones els segueixen) a través de les cases regionals d'altres indrets d'Espanya. El PSOE fa una feina més, diguem-ne, pedestre, perquè els pobres no disposen d'iguals recursos que té UM gràcies al seu Consell, però així i tot s'hi han mogut molt, els socialistes, en la cosa. Tots dos, doncs, van cap a aquest vot. Però no sembla que l'univers al qual se dirigeixen doni per molt. Almanco la següent anècdota permet intuir que no tenen gaire clientela: un col·lectiu d'immigrats demanà una màquina al PSOE per a un acte, l'hi deixaren i en demanar per què la volien, els suposadament ja captats immigrats per a la causa socialista contestaren que per a una reunió a la qual... se'ls presentava UM. I és que, per moltes voltes que hi donin, tant el PSOE com UM tenen un problema de molt difícil solució a l'hora de captar aquest vot: ambdues formacions són identificades per l'immigrat que podria votar -llatinoamericà o peninsular-, com a ofertes nacionalistes (UM) o molt autoctonistes (PSOE), massa properes a allò que els és més una molèstia que altra cosa, com és el català.

En canvi, el PP de Matas els envia un missatge molt més efectiu perquè, al contrari del que diuen UM i PSOE, no té manies a dir que no vol el català per a res. Se passa tota la legislatura muntant renou contra el català, impulsa actuacions bilingüistes que són tangibles (sobretot IB3, emissions de burocràcia en castellà, etc.), s'adreça als immigrants durant el discurs de fa quinze dies en castellà... en fi, ningú no dubta que la «integració» que els predica és en castellà. I ara els dedica una conselleria «ad hoc» la titular de la qual parla d'integració, també, en castellà. El missatge és mol clar, i amb les paraules que vulgueu no deixa de ser aquest: «el català no serveix per res a Balears, és una nosa, el president i el PP ho saben i tot i que no és fàcil canviar la llei, no vos preocupeu: no li farem cas, i tothom content».

És probable que hi hagi immigrats amb bona voluntat, envers el català, però és el cas òptim i molt minoritari. Cap grup immigrat estadísticament significatiu acabarà per votar PSOE o UM. Però el nítid missatge que els envia el PP, a més d'entendre'l perfectament, fa l'efecte que la majoria l'aplaudeix o, els qui no, com a mínim els és pràctic i, per tant i per això sí, potser els animarà a votar-lo. Quants? No ho sé, però si José María Rodríguez s'hi posa, perquè segur que és cosa seva, és perquè ho té estudiat fins al detall més petit. Hores d'ara deu saber quants milers de vots i com estaran distribuïts territorialment (jo diria que amb la vista posada a Eivissa i badia de Palma, sobretot) li pot suposar aquesta conselleria al PP. Són, com s'ha dit abans, les coses de saber fer política amb el que se té a mà, i amb eficiència. I no fer volar coloms.

Miquel Payeras, periodista

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris