nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Sobre el PSM i els pactes preelectorals

Des de fa alguns mesos ja es va parlant de les properes eleccions de 2007 i es van fent travesses de pactes preelectorals, de candidatures, de combinacions estratègiques, de percentages, etc. Com és habitual durant els darrers anys, els envits al PSM són diversos i arriben des de diferents partits. Abans se'ns deia que havíem de fer pinya amb UM, ara que cal ajuntar-nos amb ERC, EU i Els Verds per anar «todos contra el fuego». Tots ells -els envits- són benintencionats, no ho dubt, però és hora de prendre una decisió seriosa fonamentada en la responsabilitat d'un partit que fa trenta anys que treballa per Mallorca i els mallorquins. Un partit que ha defensat plantejaments -ara assumits per tothom- quan no estaven de moda; un partit que aglutina bona part del moviment nacionalista a les Illes Balears; un partit, l'únic entre els d'esquerres i els nacionalistes, que no té obediència més enllà de les nostres illes, ni ha de retre comptes a ningú més que als ciutadans de les illes Balears. Estic parlant del PSM.

Com deia, els envits són variats i alguns prou suggerents, però jo crec, amb tota la humilitat del món, que hem de renunciar a arribar a pactes per por de quedar fora d'alguna institució, pactes per por de la pressió mediàtica, pactes per por del bipartidisme, etc.

Abans de la por hi ha la responsabilitat i el compromís ideològic. Parlem, idò, d'ideologia, parlem de compromís amb els ciutadans i deixem de banda parlar d'interessos de partit o de tants per cent necessaris per no sortir d'alguna institució. Pens, modestament, que els membres del PSM tenim la responsabilitat de pensar molt més enllà d'un pacte preelectoral a unes eleccions municipals i autonòmiques. Val a dir que crec que l'experiència de la coalició Progressistes a les eleccions estatals va ser ben positiva, però ara parlam d'una situació diferent, parlam de les elecions de 2007, parlam de les eleccions als nostres ajuntaments i al nostre Parlament.

Durant els darrers trenta anys, com deia, el PSM ha estat aglutinador del moviment nacionalista a Mallorca. El PSM ha treballat, amb major o menor fortuna, perquè els ciutadans d'aquestes illes tenguessin i poguessin votar un partit nítidament d'aquí, que parlàs dels problemes d'aquí i que defensàs la terra, la llengua i les persones. Durant tots aquests anys les mallorquines i els mallorquins que estimaven i lluitaven per aquesta terra han pogut votar un partir com el PSM que, dia a dia, a pesar de totes les adversitats, ha anat aportant persones i idees per tal que el progressisme social i econòmic i la preservació del nostre territori i la nostra identitat fossin possibles. Evidentment, aquesta no ha estat, ni és ara encara, una tasca fàcil. Hem tengut situacions molt, però molt desfavorables i, en massa ocasions, els Serras, Sampols, Morros, i molts d'altres, menys coneguts però igual de feiners, s'han trobat tots sols.

Tot això per continuar lluitant perquè un partit nacionalista aconseguís, per ell mateix, la majoria social. Avui, la tasca feta i que es fa és evident: implantació a tots els pobles, un centenar de regidors a Mallorca, les batlies de Búger, Campanet, Consell -properament-, Esporles, Petra, Santa Eugènia, Santa Maria, Vilafranca, presència a totes les institucions, missatges polítics -territori, llengua, economia...- que finalment han estat assumits per la majoria de partits i els agents socials, etc.

Els reptes han estat molts i l'objectiu continua: aconseguir que els ciutadans de les Illes Balears visquin amb el millor grau de benestar possible a unes illes singulars, no desnaturalitzades, on qualsevol acció es fonamenti en la sostenibilitat social, territorial, econòmica, lingüística i cultural. Jo, amb tota la modèstia del món, continu pensant que el PSM representa i defensa uns valors que poden conduir a la nostra societat cap a aquest objectiu de benestar. Encara diré més, em fa la sensació que, en moltes ocasions, el PSM es continua trobant tot sol a l'hora de defensar, de veres i amb un suport clar de tota la seva militància, temes relacionats amb la llengua, la cultura o el territori.

Per tant, i en base a plantejaments ideològics -com he dit abans- em faria algunes preguntes. Han de continuar, els nostres ciutadans i ciutadanes, tenint el dret a votar una força nítidament nacionalista, progressista i ecologista que només obeeix els interessos de les Illes Balears dins el marc cultural i lingüístic dels Països Catalans, com és el PSM? Hem de continuar lluitant, tot i les adversitats, per un nacionalisme i un PSM fort enfront del Partit Popular? Per a mi la resposta és clara: sí. Evidentment el PSM no és, en solitari, alternativa al PP al conjunt de les nostres illes, encara que sí que ho és a molts de municipis. Però tampoc són alternativa en solitari ni el PSOE, ni EU, ni Els Verds, per anomenar aquells partits presents a les institucions. Per tant, tots hem de ser conscients dels acords programàtics postelectorals en base a la força que a cada un dels partits ens hagi concedit l'electorat.

Ara, pens que hem de deixar de fer elucubracions i càbales i convé continuar la feina, cadascú des de la seva parcel·la, per aturar el PP i la seva política depredadora. El repte, sobretot, és sortir de l'àmbit estricte dels partits polítics i ampliar la participació, la implicació i els lligams amb una societat civil que de cada vegada es troba més desemparada i més allunyada del llenguatge dels partits.

Ara, la meva única intenció és, sense por, tenir la consciència tranquil·la d'haver estat a l'altura de les circumstàncies -tal com varen estar els meus companys en tantes ocasions difícils-, i d'haver lluitat per allò que crec que aquesta terra i aquesta societat es mereix: el benestar i la sostenibilitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris