nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

«Si a l'octubre fa fred, posa caliuet»

La darrera setmana d'octubre obrirà de ple la tardor. S'esperen, de bell nou, els ruixats que haurien d'alternar amb dies de cel clar, transparent i meravellós. La terra, a poc a poc, ja disposa de l'aigua suficient per envestir l'any agrícola. Es compleixen les expectatives: pluja de tardor, pluja de saó. Les precipitacions són beneficioses per a les pastures que consumeix el bestiar. S'esperen ventades. Convé recordar que el d'octubre és un vent renouer, que fa portejar les persianes i les finestres amb ràfegues intenses. Hem entrat en els dies de l'any en els quals els pagesos no poden treballar fins tan tard al camp. Diumenge que ve, en aquestes hores, ja haurà canviat l'hora. A foravila és temporada de molta feina i no hi ha temps per perdre.

K K K
TEMPS D'ARBOCES. Dimarts que ve, dia 25, és sant Crispí, patró dels sabaters. Assegura el refrany que «per sant Crispí la calor arriba a la fi». L'estiu ja només serà un record. I amb vistes a dimecres, un altre pronòstic: «per sant Evarist, dia plujós, dia trist». També es sap que octubre boirós i novembre plujós fan un desembre abundós. Segueixen marxant les aus estiuenques i comencen a arribar les hivernenques. A la garriga l'arbocera té en aquest temps flor i fruit a la vegada. Es poden recol·lectar ràvecs, julivert, pomes, peres, qualque figa tardana, codonys, anous i nesples.

K K K
AUGMENTA LA PRODUCCIÓ DE LLET. A més de les arboces, podeu recollir atzeroles, avellanes i olives. Els ramats d'ovelles i cabres es reduiran als exemplars més joves i als reproductors. A uns i a altres donarem la millor alimentació possible. A la resta de bestiar (oví i cabrum) el podrem enviar a l'escorxador. Per ser bona època de llet s'intensifica la fabricació de formatges. Al jardí es sembren les tulipes, les cebes de francesilla o altres flors de ceba, deixant-les en remull unes quantes hores abans de la plantació.

K K K
COMENÇA EL PERÍODE DEL VENT. El vent es ficarà per les encletxes i doblegarà els paraigües. Arriba ara i durarà fins al solstici de desembre. Per combatre els dies de vent i una més que suposable baixada de la temperatura, el consell del titular d'avui és ben recomanable. Antigament, quan la meteorologia deien que tenia formalitat i cada una de les quatre estacions complia amb el seu paper, el fred en aquest temps ja es deixava entreveure. La gent feia el canvi de roba passant de la vestimenta encara una mica primaveral i estiuenca a la pròpia del temps hivernenc.

K K K
CANVI D'HORA. A poc a poc, arribaran les primeres fredors. D'aquesta manera, de cada vegada serà més difícil veure els insectes, que fins ara han estat habituals. Dia 28, a més de sant Simó, trobam en el calendari sant Judes, invocat per executar els miracles més difícils. L'escurçament dels dies és ara d'una hora i vint minuts, la qual cosa significa que a partir d'ara les nits són una mica més llargues, els dies més curts i el balanç entre ambdós negatiu. Dissabte que ve, sant Narcís, «cada mosca valdrà per sis». Haurem d'endarrerir els rellotges una hora. Així ho manen els que comanden.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris