nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Una mostra popular

No hi han cregut mai en la Constitució: ara en semblen els pares. No hi han cregut mai en l'autogovern: el Govern és a Madrid. No hi han cregut mai en l'Estatut: ja ens estava bé ser una província. No n'han tinguda mai d'ideologia: creuen en el poder, el poder que els hi manté i els regenera. No hi creuen en la defensa del català: són neutrals en qüestions lingüístiques.

No hi creuen en la Cultura: la seva és una cultura de requalificació de rústic a urbà, del verd al negre de l'asfalt, passant pel gris del ciment i la falsa conservació del medi ambient. Tot això cal embolicar-ho per regal. Un regal per a Sineu -nou municipi popular. Fet!: muntem una mostra de cultura popular -n'existeix d'altra?-, un cap de setmana de fira, de polo Ralph Lauren i frit. Una mostra de tot allò que érem i ja no som, del passat: eines, fotos i feines; possessions, taules i feixes; llata, passos de setmana santa i palla; molta palla. Un passat esmicolat dia a dia per la seva maquinària imparable. No!, no s'hi val pagar un milió de pessetes per una olivera, ni cent milions per dos dies de glòria, ni transportar-hi 4 o 5.000 nins sense una proposta didàctica clara, per fer cultura.

La Cultura també l'ha de fer el President del Govern en coherents discursos, a Ciutat i a Madrid. Els parlamentaris, amb lleis que la defensin en lloc de maltractar-la. El Conseller, defensant el català en lloc d'arraconar-lo; volant cap a Finlàndia per estudiar el seu model educatiu en lloc de rebutjar que el nostre sigui sotmès a l'avaluació de l'informe PISA. L'hem de fer des de les aules perquè els nostres alumnes no només es quedin amb la primera lectura de les cançons d'Antònia Font i amb les matemàtiques dels sudokus. L'ha de fer IB3, per definició. L'ha de fer el poble perquè és seva. L'haurà de fer el batle de Sineu, procurant que els astorats gegantets millorin el seu aspecte, creixin amb salut i, en un futur, es puguin passejar per les carreteres d'una gran ciutat anomenada Mallorca.

Pere Joan Jaume i Vanrell. Sineu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris