nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

El sector porcí: l'absurd d'una polèmica

No s'està fent justícia amb els nostres pagesos. O se'ls ignora o, encara pitjor, se'ls pega bufetades. És com si es pensàs que ja no formen part de les Illes Balears del futur que el gran esclafit urbanitzador ens està agombolant.

La premsa es feia ressò d'una dura resposta de la consellera d'Agricultura davant certes expressions d'insatisfacció en el sector porcí. La consellera, en un article, sortia al pas de crítiques que se li han fet. A mi em va semblar una resposta massa irritada, innecessàriament a la defensiva, que no entrava en el fons del tema i que utilitzava insinuacions discutibles.

La consellera presentava la qüestió com si fos un problema sols de seguretat alimentària. Però és obvi que aquesta qüestió no feia al cas. Hi pot haver un problema de seguretat alimentària en un cas impossible de clembuterol que, a més a més, és negatiu? No se'ns ha d'escapar que a una granja de selecció porcina, gestionada per una associació de productors, dedicada a produir truges reproductores selectes, i per tant no destinades al consum humà, ningú en els seus cabals pot fer ús d'una substància prohibida que, a més, no li reportarà cap guany. Sense dubte la Conselleria va actuar amb correcció. Poc es pot objectar a les passes fetes. L'única manera de guanyar la confiança dels consumidors és actuar amb el màxim de rigor i transparència. L'error és sobretot d'omissió. Constatem, així i tot, un fet anormal: no és lògic que un cas no comprovat de clembuterol provoqui un escàndol alimentari. Qualque cosa està fallant: per un excés d'errors a les analítiques, per la manera com es treuen de polleguera els temes i per la manca de resposta davant els perjudicis que es provoquen. El cas no és exclusiu del sector porcí, ja que en l'afer del cloranfenicol s'hi han produït les mateixes errades. I no s'han sabut o volgut atenuar els perjudicis causats. Estam davant casos de clara indefensió dels productors. I el sector primari no ha de menester aquests mals cops.

Aquests errors a les analítiques posen de manifest fortes mancances materials. Es continuen fent anàlisis amb mètodes que avui ja són rudimentaris. Els laboratoris són inadequats i endarrerits en instal·lacions i tecnologia. No estan al dia. Altrament serien inexplicables errades tan greus i reiterades. L'Institut Balear de Biologia Animal tampoc no té els recursos i les instal·lacions necessàries. Escandalitzar els consumidors i esclafar els productors n'és el resultat.

La pregunta que ens hauríem de fer tots és: quina és la situació del sector porcí a les Illes Balears? És o no cert que un escàndol informatiu, que després es revela sense fonament, provoca greus danys econòmics al sector productor? i, sobretot: és o no cert que el «maltracte» injust, i potser involuntari, que es dóna a un sector dèbil necessita mesures que el contrarestin, per a proporcionar als productors que tenen el coratge de seguir la sensació que l'administració "i en certa manera la societat" els dóna suport? Jo entenc que és aquest el fons de l'assumpte.

El que fan falta sobre la taula són idees. Seria d'agrair als responsables d'agricultura que plantejassin projectes més enllà de la rutina funcionarial de cada dia "insuficient per a tractar un sector en forta crisi" i que compartissin amb els productors iniciatives poderoses i possibles com per exemple: el suport a l'adequació de les granges a les prescripcions mediambientals de la UE; la potenciació amb recursos tècnics i econòmics dels productes de qualitat; de la millora genètica "i si no és col·laborant amb l'única granja de selecció existent, que és la de Son Arnau, que ens diguin de quina miraculosa manera es pot fer!"; l'impuls a la formació dels productors; el suport a la innovació tecnològica o l'ajut a la implantació de criteris de benestar animal en l'engreix, el transport i el sacrifici, etc.

En els temes agraris cal optar per una opció positiva. I el sentit positiu comença per la humilitat. La sobrevivència del sector necessita col·laboració més que no enfrontaments. I tot és perdonable si no ha de passar pus més.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris