cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Fruita del temps a Damasc

La terra és prima i no dóna massa alegries, i a vegades el vent i la fredor de l'hivern encara posa les coses un poc més difícils. Però les figueres s'arrapen a la terra, i fan penetrar les arrels a la recerca d'humitat fins a profunditats inesperades. Walid cava els arbres que deixen caure les branques fins que quasi toquen a terra. Com que fan uns volums menuts i arrodonits, no hi calen escales per anar collint la fruita madura. La tasca de mitjans de setembre és la millor, i quan, en realitat, es posa a la butxaca el resultat de la feina de tot l'any. Poca gent s'adona del seu esforç, de la seva paciència i de la parsimònia d'anar agafant d'una a una les figues madures, però no massa, perquè puguin arribar en perfectes condicions al mercat de Damasc.

El soc de Salihiyya de Damasc és un bigarrat conjunt de carrers plens de tota casta de mercaderies. S'hi poden comprar des de peces de roba interior fins a fruita fresca que pega crits de menja'm, menja'm! També hi ha tota casta de fruites seques, cedés pirates, sabons artesans.... posat amb el màxim esment i netedat. Tot fa comprera, tot fa ganes de menjar. És una meravella veure com enmig de tant de moviment les coses estan al seu lloc. A vegades un raig de sol passa entre les retxilleres dels envelats que ombregen els carrers i, quan va a parar sobre la fruita exposada, encén colors que fan gola. La veu del muetzí s'escampa sobre el barri, i llavors és quan la gent -sense que minvi gens l'animació de les compres- entra dins la mesquita i troba un redol de serenitat.

Walid, que ha arribat amb les figues, es prepara per exposar la mercaderia. D'entrada posa una fulla de figuera al centre d'una gran palangana d'alumini. Tot seguit treu les figues i, d'una a una, les posa, amb el capoll cap amunt, dins la rodona metàl·lica. Fa cercles concèntrics fins que, ja plena del tot, al centre de la palangana jo només deixa lloc per a una figa. El verd vellutat de la fruita fa un conjunt preciós que, ben mirat, és una llàstima que s'hagi de desfer amb l'arribada del primer comprador. Però hi ha tanta feina feta durant tot l'any! És el trenta de setembre, a Damasc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris