cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

El juniperià

En la Mallorca actual, obsessionada per planificar, construir, comprar i vendre pisos i xalets, és possible que la figura de Bartomeu Font Obrador hagi quedat una mica enfosquida aquests darrers anys. Un país ara obsessionat pel negoci a curt termini i a costa de menjar-se el territori, és lògic que no senti gaire estima per fra Juníper Serra i pel seu gran estudiós. La tasca del missioner petrer és en bona part tan coneguda gràcies a Font Obrador. I fins i tot fa una vintena d'anys l'aleshores president, Gabriel Cañellas, organitzà un multitudinari viatge de mallorquins a Califòrnia per honorar les petjades de Juníper i per entregar la clau de la casa natal del missioner al papa Joan Pau II, que també anà de viatge allò.

Avui dia, en els temps dels xalets i les hipoteques, de la roba de marca i dels cotxes potents, aquesta classe de devocions són contraproduents. Però gràcies a Font resta viva la memòria d'un franciscà que en ple segle XVIII rebutjà els privilegis terrenals i partir cap a l'altre cap de món a predicar allò en què creia. Aquelles missions eren extraordinàriament senzilles, i aportaven un sentit de la vida que també a Califòrnia s'acabà en el segle XIX, amb la febre de l'or, i en el segle XX amb Hollywood i el mercantilisme desfermat.

Però en queden la memòria i l'exemple dels austers, dels Juníper i dels Font Obrador. El món que a ells els agradava no hauria estat tan ric, buit i prepotent com l'actual, però sí més humà, més solidari i més digne de ser viscut.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris