cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Productes fets a ca nostra

L'esforç per a mantenir viva la nostra pagesia, la nostra indústria agroalimentària, el nostre paisatge, la nostra cultura i les nostres arrels gastronòmiques, a vegades obté petits triomfs i, de manera excepcional, grans triomfs. Si hem de celebrar cada un dels petits èxits, amb més motiu hem de fer-ho quan els èxits són importants. I ara potser estiguem a punt de veure un canvi qualitatiu important, per a bé, en l'actitud dels consumidors i de les empreses de distribució alimentària. Això serà així si tots (productors, industrials, distribució i administració) treballen en la mateixa direcció.

La campanya d'Eroski Center-SYP de promoció dels productes agroalimentaris balears ha estat positiva. D'entrada hi ha hagut molta promoció, més que l'habitual en aquestes actuacions, amb una cartelleria específica ressaltada. La utilització de la bandera de les illes com a identificador dels productes és una solució eficaç per a facilitar-ne la seva identificació. Aquesta promoció ajuda a difondre l'existència de productes de qualitat fets a les nostres illes i els fa més accessibles als consumidors.

Els elements més positius han estat la presència destacada de la patata poblera, de Mateu & Uco i dels productes de l'horta mallorquina gràcies a empreses com Agroïlla, Qualitat Vicens i Fruita Bona. Una sèrie de productes ja són tradicionals d'Eroski Center-SYP i, gràcies a la campanya, han obtengut una major projecció: els ous mallorquins, la llet d'Agama i Piris, els formatges de Menorca i de Mallorca, els embotits, etc.

S'ha de destacar la iniciativa de fer una promoció especial de la vedella de gra de Joan Pocoví. Un producte que ha aconseguit que la carn mallorquina entràs de ple en la promoció (per ara tan sols a un grup limitat d'establiments). Es tracta d'un producte de bona qualitat, certificat, i que, a més a més, és possible gràcies a una alimentació de cereals. En la carn de vedella la qualitat es nota molt. Quan la carn de vedella és bona, ens trobam davant un dels millors productes càrnics. I en matèria càrnica, en aquestes illes, hi ha molt per fer. Comptam amb uns excel·lents recursos (els vedells de Menorca i de Mallorca, el bou de raça mallorquina, les quatre races d'ovella autòctones, el porc negre, eporc mallorquí selecte, la carn ecològica d'Eco.ram o els pollastres de camp); el que manca és capacitat de comercialització i de promoció d'uns aliments que han d'aparèixer davant el consumidor com el que són: productes excepcionals. Tot el que sigui acostar els productes agraris de les illes als consumidors és positiu per als productors, per als distribuïdors i per als consumidors. Eroski ha demostrat tenir idees clares i voluntat de dur-les a la pràctica. Si no s'han aconseguit la totalitat dels objectius que una campanya d'aquestes característiques hauria d'aconseguir (olis de Mallorca, carns de xot i de porc, fruita dolça, olives i tàperes, ametles, etc.) sovint és perquè hi ha dificultats reals de fer presents aquests aliments, sobretot donada l'atomització de les produccions i les mancances a la comercialització. Però ara som optimista. Pens que es pot avançar a través de la col·laboració entre les empreses de distribució i els productors, amb el suport de la societat balear, representada per les seves institucions.

Cal desitjar la continuïtat d'aquesta línia, que pot aconseguir uns resultats esperançadors, en un panorama caracteritzat per les dificultats de produccions locals per arribar als mostradors de les grans i mitjanes superfícies. També s'ha de felicitar el suport institucional del Govern Balear a aquesta iniciativa. En aquest país, sovint tan desagraït, és de justícia reconèixer els mèrits al qui els té. Al cap i a la fi tots anam en el mateix vaixell.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris