nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Com s'esborra un país

Internet havia de ser almenys una font d'informació tan fiable com la llibreria del cap da cantó. Ara bé, potser és prematur tancar la llibreria, vist els casos preocupants que sempre seguit surten sobre la desinformació que s'ofereix a la xarxa.

Internet havia d'oferir accés gratuït a informació bàsica per a tothom i també per a especialistes. Havia de ser una de les eines de l'educació del futur: per això totes les escoles intenten proveir-se de sala d'informàtica. L'ideal subsisteix, tot i que, com sempre quan es tracta d'empassar-se informació, a Internet també és necessari saber diferenciar entre les fonts més fiables i les que ho són menys. El que potser és nou és l'acusació que s'ha fet contra algunes de les grans empreses de la xarxa de cedir a pressions polítiques i distorsionar informació a canvi de favors comercials. El darrer cas ha sortit a la llum gràcies a un grup de diputats a Taiwan, que fa un mes va protestar a l'empresa Google, preveidor d'una de les pàgines de recerca més usades d'Internet, perquè el mapa del món que ofereix als internautes dóna Taiwan com a una província de la Xina. Taiwan es considera, i és de facto, un país independent des que el 1949 acabà la guerra civil xinesa i les forces derrotades es refugiaren a l'illa. És un territori que Beijing reclama com a seu des de llavors. La Xina sempre ha fet el que ha pogut per evitar que Taiwan fos reconegut per la comunitat internacional com un país independent, sense gaire èxit. Ara, segons els diputats taiwanesos, les pressions de Beijing han arribat a Google, i l'empresa, diuen, ha cedit. A canvi d'oferir a Internet un mapa que fa un país de Taiwan i la Xina, al·leguen, deuen aconseguir el vistiplau per expandir el seu negoci a la Xina.

Si és cert que una de les empreses que més informació serveix a Internet la modifica, que fins i tot adapta el mapa de geografia política, a canvi de beneficis comercials caldrà tenir-ho en compte a l'hora de prendre's algunes fonts digitals seriosament. I caldrà anar a comprar un atles a la llibreria del cap de cantó.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris