algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
26°

El primer aniversari de l'IEB?

Sembla que en aquesta vida ja no hi ha res que et pugui sorprendre, però no és així. Encara l'altre dia vaig rebre una invitació que em va fer, com es diu vulgarment, al·lucinar. La convidada era a la celebració del primer aniversari de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Sí, sí, el primer aniversari! La vaig llegir dues vegades per si no entenia la invitació, però així era: primer aniversari del l'IEB! Tothom sap que l'IEB existeix des dels anys setanta, que des de la seva gestió per part de la Conselleria d'Educació i Cultura (1983) ha fet importants aportacions al coneixement històric i científic. L'Institut d'Estudis Baleàrics, encapçalat per Xavier del Hoyo i amb un gran nombre de col·laboradors, ha organitzat a través dels anys una gran quantitat de cursos, seminaris, Jornades d'Estudis Històrics Locals (durant més de vint anys!); ha editat publicacions científiques (Revista de Ciència), d'estudis històrics i literaris (Estudis Baleàrics, ja van pel número 78/79!), miscel·lànies; ha fet audiovisuals, exposicions, enregistraments i un llarg etcètera.

I ara ens conviden al primer aniversari? El primer aniversari de què? De l'Any de la Victòria? De l'eliminació de l'Institut Ramon Llull? Hi ha res per celebrar? Hem de celebrar la sentència de mort del primer organisme -comú entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears- de projecció exterior de la llengua i cultura catalanes?

El nombre d'autors de les Illes Balears traduïts a altres llengües ha baixat, la presència exterior de la nostra cultura ha minvat, s'ha desnaturalitzat l'històric Institut d'Estudis Baleàrics, etc. A què ve celebrar aquest 1er aniversari?

En política tenim el mal costum de creure que tot comença amb nosaltres i que quan nosaltres no hi siguem res funcionarà igual. Afortunadament això no és així i no hi ha res pitjor que pensar-se que quan un arriba en un lloc tot comença de bell nou.

Per tant, i per sort, de primer aniversari res de res. Hem pogut gaudir de moltíssimes activitats de l'IEB al llarg dels anys i esper que en continuarem gaudint si l'Autoritat ho permet.

El Govern de les Illes Balears actual ha tendit a eliminar tot el que es feia o de disfressar-ho per tal que semblassin activitats que es feien per primera vegada. No sé si és que no tenen idees o que simplement els costa reconèixer allò que es va fer ben fet. En qualsevol cas sempre et sorprèn observar com es fan més esforços per aparèixer com a autors d'una iniciativa que perquè aquesta iniciativa surti el millor possible.

Quan vaig tenir la responsabilitat de ser director general de Cultura del Govern de les Illes Balears (1999-20003) sempre vaig reconèixer la feina feta per l'anterior govern. Així ho vaig manifestar en el programa Cultura a les escoles, iniciat per Jaume Gil, o a l'exposició de l'obra de Pomodoro, preparada per l'anterior executiu. Llàstima que això no passi avui, ni que sigui per elegància política: la presència a fires internacionals, les traduccions, l'exposició d'artistes de les Illes Balears a Bonn, l'exposició de Sirvent a la Llonja, etc., són iniciatives que l'actual Govern va trobar en vies d'execució. No és gelosia, ni ganes de reconeixement, no, no. És simplement una manera més d'explicitar una manera d'actuar que arriba al seu punt àlgid amb aquest suposat primer aniversari de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Per tant, des del PSM celebram aquests més de trenta anys de feina de l'IEB i els desitjam una llarga vida a pesar dels canvis polítics i les commemoracions errònies.

Salut i que per molts d'anys!

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris