nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Per Maó va brut

Supòs que la majoria de mallorquins i mallorquines no deuen tenir cap notícia de la desmesurada trifulga que durant aquest estiu s'ha desfermat a la capital menorquina. El motiu és l'aprovació, per part de l'Ajuntament de Maó, d'aquest nom com l'única denominació oficial de la ciutat, en compliment de la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears. Sota la denominació d'Iniciativa Cívica Mahonesa, i amb el suport explícit i decidit del PP local, un grup de ciutadans de Maó, d'entre els quals destaca un grapat de militars retirats, ha organitzat una campanya demanant un referèndum local per decidir el nom oficial de la ciutat. Proposen que s'oficialitzi la forma castellana Mahón, i que en català es recuperi la «h» històrica -Mahó-, contravenint el judici unànime dels filòlegs i acadèmics en general, així com les normes gramaticals vigents. Naturalment, tota aquesta campanya, venint de qui ve, s'expressa en castellà.

L'absència de notícies als mitjans mallorquins sobre aquest afer és normal, perquè informativament parlant les Illes Balears són una comunitat gairebé inexistent: ha de ser molt gros allò que passi a una illa perquè se n'assabentin els habitants de les altres. I en el cas que ens ocupa, els responsables dels diaris mallorquins deuen haver valorat -jo crec que amb bon criteri- que no paga la pena gastar tinta amb un afer que, al cap i a la fi, ni tan sols interessa a tots els habitants de Maó, sinó tan sols a una part. Tot i que per l'apassionament i la duresa que hi posen els promotors de la campanya, sembla que aquesta sigui la qüestió més important i decisiva per a la ciutat. Aquest grup també té els seus talibans, que ja han ultrapassat les normes més elementals del civisme i es dediquen a insultar i vessar ressentiment contra l'equip de govern municipal, i en especial damunt els regidors del PSM a l'Ajuntament de Maó. Per sort, aquests personatges que embruten el debat ciutadà són una ridícula minoria.

Total: que es tracta d'un afer local, escalfat i sobredimensionat per un grup que, si no afluixa, acabarà per cruixir fins i tot els seus. Així i tot, crec que cal fer una reflexió: l'únic que fa l'Ajuntament de Maó és donar compliment a la Llei de Normalització Lingüística (1986), que en el seu article 14.1 preveu que «els topònims de les Illes Balears tenen com a única forma oficial la catalana». I convé recordar que aquesta llei fou aprovada en temps del Govern Cañellas, no va ser obra de la tan odiada minoria catalanista. Idò bé: el mínim que, per un elemental sentit institucional, caldria esperar del Director General de Política Lingüística, que és qui ha de garantir el compliment de la llei que regeix la seva feina, seria un reconeixement d'aquesta obvietat: que l'Ajuntament de Maó compleix escrupolosament la Llei. Però no: el senyor Miquel Melià està mut en aquest afer. Ara que, ben mirat, potser fins i tot li hem de donar gràcies que no intervengui, perquè si ho fes tal vegada seria per donar suport a les pretensions il·legals dels mahoneses. Bon mestre té el Sr. Melià amb el seu cap de files: ja sabem que el President Matas premia l'ocupació del domini públic marítimo-terrestre i la comissió d'il·legalitats urbanístiques convidant els infractors al Consolat de Mar. Esperem que el seu exemple no creï escola...

Miquel Àngel Maria, professor

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris