algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Quan agost setembreja, setembre agosteja

Alguns volien matar l'estiu abans d'hora i la recta final del mes d'agost, pel que sembla, serà bastant càlida. Els de les platges estaran contents. Des del darrer episodi de gota freda estam passant per uns dies tranquils, de nits fresquetes. L'agost d'enguany, en conjunt, haurà tengut unes temperatures lleugerament més baixes del que és normal, tot i que encara no ha finalitzat el mes i és prematur parlar d'això. Divendres que ve finalitza la canícula, el període anual de més calor i dissabte, dia 3, a les 20 hores i 45 minuts del vespre la lluna farà el girant. Amb la lluna nova, «que tres dies va de prova», el Calendari Saragossà preveu vents fluixos de migjorn i llebeig, amb la qual cosa augmentarà, dia a dia, la calor, arribant fins i tot a ser excessiva. Seguirem així fins que els vents forts del cantó de tramuntana tornin a refrescar una mica l'atmosfera, però sense duu ni massa ennigulades ni humitat.

K K K
PER SANT RAMON NONAT EL VI JA S'HA ACABAT. La setmana comença amb la Degollació del Baptista, patró d'Estellencs i de Sant Joan. Té fama de madurar els raïms i d'esser un bon herbicida: si teniu calcigues i decidiu tallar-les, no en tornaran a sortir pus. Els qui no varen fer santa Rosa el passat 23 encara la podran celebrar aquest dimarts. Dia 30 és el lloc on estava en el calendari, abans que l'avancessin una setmana. Dimecres, dia 31, es commemora sant Ramon Nonat, que va néixer d'una operació de cesària i per això és invocat «perquè surti tan dolç com ha entrat». En aquesta època és quan comença a entrar el most dins els cellers i antigament, pel mateix motiu, es recomanava acabar el vi vell.

K K K
S'ACABA L'ESTIU «OFICIAL». És a punt de concloure l'estiu dels polítics i els funcionaris, aquestes vacances irrellevants que ho aturen tot, excepte -possiblement- la meteorologia. Dijous, amb el nou mes de setembre, recuperarem l'oficialitat de les coses. La reducció considerable de la durada del dia al capvespre és ben visible. Diu un refrany que «per sant Gil al vespre fi». De fet, el dia de sant Gil, patró de les filadores i dels tractants de cavalls, sol ser considerat el primer de l'hivern. A partir d'ara els termòmetres sempre aniran per avall. Enguany ha tronat durant el mes d'agost i segons els antics presagis hi haurà gran prosperitat pertot, encara que s'esperen moltes malalties.

K K K
NOU ANY AGRÍCOLA. Quan la terra ha donat els seus fruits, amb l'inici del mes de setembre, s'inaugura el nou any agrícola, el 2005-2006. Es tracta d'un període continu de dotze mesos que marcarà el començament de les activitats agrícoles i determina realment quan comença i acaba l'anyada. Convendrà arrencar les cebes que s'hagin de guardar, sembrar ràvecs i cols tardanes. El calendari de feines del camp també recomana sembrar patates de temporada, espinacs i endívies. En jardineria, es sembren adonis, anemones, jacints i clavells. Obrirem clots per a les plantacions de tardor i hivern i continuarem l'adob dels tarongers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris