algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Mentides, demagògia, vots i autopistes

Després d'haver inaugurat l'autopista que segueix la de l'Arenal i arriba a la carretera de Llucmajor-Campos, s'ha pogut contemplar una obra que n'ha meravellats uns i n'ha horroritzats uns altres; uns perquè descobrien una mar ampla d'asfalt per on poder volar amb el cotxe i els altres perquè veien com s'havia consumit una quantitat ingent de l'escàs territori de Mallorca.

Ràpidament s'han posat en marxa els efectes de suggestió que s'han anat preparant a base de llançar eslògans falsos i expectatives enganyoses; recordem com la consellera Cabrer parlava dels avanços de devers 20 minuts que es farien amb l'autovia Inca-Manacor, sempre amb vista a mantenir i augmentar la parròquia electoral; per això fan córrer la brama que per autopista es guanya molt de temps, que s'avancen molts de minuts a la circulació per carreteres convencionals, desdoblaments, etc. Això provoca com si fos per art de màgia que algú hagi dit que arribava a Campos amb 25 minuts menys que abans, altres amb 10 minuts menys; va sortir per la premsa que el president Matas havia afirmat que arribava 15 minuts abans a la Colònia de Sant Jordi, i fins i tot, pels diaris s'ha comentat que s'havia apropat tant Palma, que ara molta de gent podria treballar a Ciutat i viure a pobles com Llucmajor, Campos, etc. Tots contents i convençuts. Em propòs demostrar que la suggestió ha estat provocada per les mentides i per la demagògia, i per això recorreré a les matemàtiques i a la física, per comprovar quin és realment l'avanç que s'ha aconseguit; recordarem que el temps que s'inverteix a recórrer determinat trajecte es troba dividint l'espai per la velocitat i que com que l'únic camí que ha canviat és l'autopista nova, ha de ser durant el seu recorregut que s'han de fer els avanços en el temps. Com que són aproximadament 14,7 km d'autopista, si els recorrem a 120 km/h, velocitat màxima permesa, tardarem 7 minuts i 21 segons. Per fer el recorregut dels 15,5 km de la carretera antiga que hi havia fins arribar a la rotonda a 100km/h per la carretera i a 50 km/h per dins Llucmajor, necessitàvem 10 minuts i 22 segons; si només podíem anar a 90 km/h per la carretera, el recorregut ens costava 11 minuts i 16 segons. És a dir, que s'han guanyat 3 o 4 minuts aproximadament.

Que el president de la Comunitat pogués guanyar 15 minuts en aquest recorregut és impossible, ja que si ell viatjàs a la velocitat del pensament, que en un obrir i tancar d'ulls ja hagués fet l'autopista, només podria guanyar 10 o 11 minuts als que circulassin per la carretera antiga. En tot cas si el seu cotxe anàs a la velocitat màxima (120 km/h), l'altre, per perdre 15 minuts, hauria d'anar a uns 41 km/h. D'aquí que haguem parlat de mentides i demagògia. Si en lloc de fer l'autopista s'hagués fet un desdoblament, es podria haver consumit la meitat del territori i hagués costat la meitat dels doblers, encara que s'hagués fet la mateixa variant que passa per fora de Llucmajor. En aquest cas el recorregut es faria en 8 minuts i 49 segons. És a dir, s'ha consumit el doble de territori i s'han gastat el doble de diners per avançar 1 minut i 28 segons.

Si a algú se li ocorre argumentar que abans hi havia problemes per circular, i que el seu càlcul l'ha fet pensant en un dia que hi hagués hagut caravana lenta i retencions, li he de dir, que els diumenges 24 de juliol i 7 d'agost vaig poder experimentar que per mor de la rotonda de l'entrada a l'autopista a la carretera de Llucmajor, les retencions arribaven fins dins el poble de Campos, i que aquests dies, l'anada a Palma va durar entre tres quarts i una hora, quan per fer el mateix recorregut se'n tarda al voltant de mitja.

Queda clar que si la majoria de gent parla de guanyar molts de minuts, ho fa per la suggestió provocada per paraules i coneixements basats en les mentides i la demagògia. L'escola té molta feina a fer per ensenyar com es mesura la velocitat, el temps, el consum de territori, les comissions, etc., als futurs conductors i usuaris de les autopistes.

Joan Lladonet, pedagog

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris