nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Valle de los Caídos

Tenc entès que Iniciativa per Catalunya-Els Verds vol llançar una campanya perquè el Govern Zapatero acabi amb l'actual estatus del Valle de los Caídos, un cas únic a tot el món d'Estat democràtic que manté intacte un megalòman monument religiós on estan enterrats José Antonio Primo de Rivera, fundador del partit feixista Falange Española, i Francisco Franco, dictador d'Espanya durant quasi quaranta anys i desfermador d'una brutal guerra civil que anihilà la democràcia. A més, el Valle de los Caídos va ser construït «de franc» pel règim franquista emprant presos polítics i presones de guerra. De qualque manera, era també un camp d'extermini. Com un estat modern i lliure pot consentir aquesta vergonya? Per què Franco i José Antonio han de tenir aquest mausoleu. El Partit Socialsita de Zapatero ha de recordar que molts socialistes foren esclavitzats pels franquistes per fer el temple dedicat a Franco.

S'ha de canviar l'estatus d'aquest temple. Les despulles de Franco i de José Antonio Primo de Rivera han de ser tornades a les seves respectives famílies perquè en facin el que vulguin dins d'un cementeri normal i corrent, on s'enterra la resta de ciutadans.

I la situació més trista és la de l'Església catòlica espanyola, que col·labora obertament amb el franquisme i que ara, en democràcia, tutela, en la pràctica, les despulles del dictador. Si els bisbes espanyols beneïen el 1936 els canons de Franco i saludaven amb el braç alçat, és ben hora de fer examen de consciència. I la millor manera és reconvertir el temple del Valle de los Caídos en una església com les altres, sense que serveixi de mausoleu a ningú. Així es demostraria que la jerarquia eclesiàstica espanyola ha superat les seves simpaties filofeixistes de fa unes dècades. Cal recordar que el feixisme i els seus derivats són enemics frontals de l'humanisme cristià que tant es predica avui en dia.

Però la iniciativa fonamental ha de ser del Govern Zapatero, que ha de tenir el coratge polític d'arreglar aquesta situació. Per què tanta por? S'imaginen a Alemanya un immens mausoleu dedicat a Hitler? S'imaginen el mateix a Itàlia amb Mussolini? No pot ser. L'actual Valle de los Caídos no es pot integrar dins Europa. És una càrrega del passat que s'ha de solucionar, o els traumes del passat continuaran vius i fent mal a la consciència col·lectiva.

Simó Mas Martorell. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris