muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Per sant Bartomeu, sense pell, melicotons madurs i vi novell

El crepuscle vespertí avança i la nit es tira damunt ràpidament. Sembla que l'estiu és pròxim a concloure i ja s'han suavitzat les temperatures. En aquesta època les vetlades i les matinades comencen a guanyar frescor.

Tot i això es produeixen puntes de calor al migdia que són compensades durant la nit, molt més llarga, i també per la frescor de la matinada. L'estiu bascós s'acaba i a partir d'ara, cada setmana, es sortejarà una gota freda a la Mediterrània. Convendrà tenir els torrents ben nets i els aljubs preparats per a rebre les esperades plogudes de setembre. Divendres, dia 26, a les 17 hores i 18 minuts de l'horabaixa entrarem en el minvant de la lluna. El Calendari Porrerenc preveu tempestes com les que hem tengut durant el cap de setmana, que a més de repartir l'aigua que ha de fer néixer els esclata-sangs, refreda l'ambient i ens recorda que la tardor és a dues passes. Tal com recorda el refrany, «tardorada vertadera, per sant Bartomeu l'aigua primera».

K K K
PER SANT BARTOMEU, TEMPESTES HI HA D'HAVER. Dimarts el calendari arriba a santa Rosa, de la qual asseguren que tenia una bellesa que aixecava passions, encara que ella no ho podia sofrir. El refrany recorda que «per santa Rosa, l'estiu sap cosa». Dimecres és sant Bartomeu. De vegades arriba amb dures i violentes calabruixades, que són molt temudes a les zones de cultius vitivinícoles. Ha tengut molt a veure amb la pell -ja que la hi llevaren de viu en viu- i per això és el patró dels carnissers, assaonadors, guanters, sastres i sabaters. En celebren les festes patronals els pobles de Ferreries, Montuïri, Ses Salines, Sóller, Consell, Capdepera i Sant Antoni de Portmany, entre d'altres.

K K K
AGOST, MES DE FRUITA. Igual que el maig és el mes de les flors, l'agost és una mesada de molta fruita. La collita de secà és a punt. Les fruites d'agost (raïms, figues, peres, pomes, meló, melicotó...) contribueixen a fer més suportables, a l'hora de menjar, els calorosos dies d'estiu i molt més actualment, quan encara les geleres milloren la seva maduresa i sabor. Això ho amplia el refranyer, que dictamina: «a l'agost, un bon refresc són la síndria, el meló i la fruita del melicotó». La marcada insolació madura els raïms i proporciona als vins un adequat grau d'alcohol. Diu el refranyer, en aquest sentit, que «bo és l'agost, per al safrà, la mel i el most».

K K K
L'ALTRE SANT LLUÍS. Dijous serà sant Lluís, rei de França, patró dels perruquers, pastissers i del poble menorquí de Sant Lluís, com no podia ser d'altra manera. Per cert, si plou durant la seva lluna augura bons indicis per a la futura anyada. Un refrany recorda també que «per sant Lluís, calor fins a les sis». Divendres, dia 26, a les 17 hores i 18 minuts de l'horabaixa entrarem en el minvant de la lluna. Correspon el torn a santa Teresa de Jesús Jornet, patrona de la tercera edat o de la gent gran i al beat Juníper Serra, franciscà de Petra.

K K K
MESTRE DEL XERRAR FI. Diumenge que ve, dia 28, serem a sant Agustí, patró dels impressors, pedacers, de s'Arracó i Felanitx i que ajuda també els seus devots a gaudir d'unes bones vacances i a combatre els paràsits de les vinyes. Mestre del xerrar molt i no dir res, es va dedicar durant 34 anys a pronunciar centenars de pregons de festes, sermons i discursos. Per cert, un dia abans és santa Mònica, la seva mare, advocada contra l'alcoholisme i altres addiccions, a més de ser la patrona de les viudes i les dones maltractades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris