muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

L'Assemblea Verda

S'anunciava aquesta setmana la creació de l'Assemblea Verda. Són els crítics d'Els Verds. Els que no volen anar amb EU a les eleccions. El titular informatiu d'aquest diari que en donava fe, dimarts, no podia més precís: «Assemblea Verda s'ofereix com a alternativa a Els Verds de Balears». De tan poques paraules, se'n poden extreure els tres elements que poden arribar a ser molt importants per a la política balear amb vista a les eleccions d'aquí, ja gairebé, un any i mig. Primer, la simple existència de la nova formació. Segon, a qui s'adreça. I tercer, l'àmbit d'actuació.

Una nova oferta política dins el ja atomitzat panorama del genèricament considerat progressisme no és quelcom que s'hagi de menysprear. És ver que la història ens demostra que unes sigles no volen dir res per elles soles, i que els cementiris polítics en són plens, d'aventures efímeres d'aquest estil. Però en aquest cas hi ha un valor afegit. Que se tracta d'una oferta ecologista. I que el comportament històric d'aquest vot dóna versemblança a l'aventura de l'Assemblea Verda. Si més no per aconseguir -si és que finalment qualla l'anunciat i se presenten a les eleccions- convertir-se en el botxí d'EU-Verds. No vull dir que aquesta sigui la intenció dels promotors, però sí que en podria ser la conseqüència. Recordem que EU se presentà el 2003 a Menorca, quedant sense representació. Que a Eivissa va fer part del Pacte Progressista. I que a Mallorca era EU-Verds, obtenint un 5'5% dels vots. Recuperem també els resultats històrics d'Els Verds per ells sols a l'illa gran, sempre poc per sobre del 3%. Que és la mateixa xifra assolida el 2003 a Eivissa i a Menorca i en consonància amb els resultat històrics. De moment, deixem el plantejament aquí i anem al segon element: a qui s'adreça aquesta Assemblea.

Directament anirà a cercar el vot que fou d'Els Verds. Va a caçar una part del tradicional 3% de vot ecologista. Això significa inexorablement que hauran d'atacar l'essència del seu competidor directe, com és l'espai que aspira a crear la Plataforma que estan formant EU i Els Verds (els de Mallorca i pareix que podria ser també el cas dels ecologistes menorquins), i en conseqüència reivindicar, per així dir-ho, la «puresa» del missatge polític verd que representaria l'Assemblea front a la «perversió» que vendria del pragmatisme que impulsa el sector oficialista d'Els Verds de Mallorca. El tercer element és l'àmbit. No sorgeix aquesta Assembla com a quelcom local sinó amb voluntat d'actuació general balear. De la qual cosa se'n deriva obligatòriament que a cada illa a on Els Verds puguin anar en coalició amb EU, o amb una altra formació (perquè a Menorca els ecologistes també han negociat amb el PSM, sense que consti quins avanços o resultats s'han produït) l'Assembla serà present. Tal i com estan les coses ara mateix podria ser ben bé que hagin de presentar-se, doncs, a Mallorca i a Menorca, mentre que a Eivissa potser l'oficialitat d'Els Verds serien la seva versió local.

Unint els tres elements tenim, per tant, que l'Assemblea Verda, i en el seu cas Els Verds eivissencs, atacarà les coalicions ecologistes amb EU (o d'altres) a partir de candidatures de fàcil confecció, les autonòmiques (33 candidats a Mallorca i 13 a les altres dues illes, en total 59 voluntaris per omplir les llistes, una xifra factible d'aconseguir), amb el missatge de «puresa», intentant obtenir una part del 3% tradicional que l'ecologisme polític ha tengut a cada illa. És possible -és pura elucubració- que a l'illa gran l'actual diputada d'EU-Verds, Margalida Rosselló, vegi amb bons ulls l'Assemblea i decidesqui retirar-se de la política encapçalant la llista, un factor que incidiria encara molt més en el missatge que l'Assemblea és el «vertader» ecologisme polític. Tot plegat permet suposar que si en efecte se presenta l'Assemblea a les eleccions pot aspirar, raonablement, a obtenir a cada illa una part del vot que l'ecologisme tradicionalment tenia, quan anava sol, de tal manera que fos suficient com per deixar EU-Verds per sota del 5% i per tant sense representació per enlloc, cosa que a Mallorca obriria la porta a conseqüències molt importants per a la vida política insular i balear, perquè hi hauria 2 escons segurs a repartir entre els més grans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris