algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Per l'agost, a sol post és fosc

Ha tornat l'agost de les «quatre esses»: sol, sequera, suor i set. Sembla que ens trobam al centre de l'estiu però en realitat baixam per l'altra vessant. Sense grans obstacles, després de la Mare de Déu d'agost, l'any comença a declinar. Aquesta festivitat és coneguda com la Mare de Déu morta, pel costum de col·locar a les esglésies una imatge de la Verge ajaguda en un llit molt guarnit. El dia s'escurça molt. «Per la Mare de Déu al llit, tan llarg és el dia com la nit», recorda el refrany. Encara que una de les dites més curioses que es coneixen diu «per la Mare de Déu d'agost, tornen els frares al rebost». Aquests «frares» són ni més ni menys que el cúmul de les Plèiades, pertanyent a la constel·lació de Taure.

K K K
VIUS AMB L'AIGUA. La terra s'encalenteix per la radiació solar i encara poden venir incendis ferotges. Les plantes i els formatges s'han assecat per l'excessiva temperatura. Vénen dies adequats per fer suc de raïm sense madurar i de femar la terra. Els ametlers estan a punt per a la collita i convé anar vius amb l'aigua potable si no volem tenir greus problemes d'abastiment. Els cups dels cellers illencs obriran aviat. I això significa que a vermar falta gent. Molt més si ja disposau de la vostra pròpia bodegueta de bon vi artesà.

K K K
ESTIU VIU, PLATERS MORTS. Les pluges i els ruixats d'aquests dies enrere aviat faran sortir els brullols. Tot i això, creim que l'estiu és ben viu i té més coratge que mai. Tenim perill de fortes ventades, caps de fibló, calabruix i sequera a redols. Divendres dia 19 a les 19 hores i 53 minuts hi haurà el Ple. Diuen que «la lluna d'agost clareja quan es fa fosc» i és molt adequada per tallar les soques que s'hagin d'obrar. Això és el que deuen haver pensat els «terroristes» de l'autovia de Manacor que han «assassinat» els magnífics exemplars de plater que hi havia just devora la rotonda a la carretera que va de Montuïri a Porreres. Els arbres moren de dret i aquests havien comès la gosadia d'oposar-se a les obres que volem els mallorquins. Ben curiós...

K K K
FEIS SEQUER DE FIGUES. La pròxima lluna plena és molt semblant a la de gener, però no ho arriba a ser del tot si hem de fer cas d'aquesta dita: «clara lluna és la d'agost, però la de gener és millor». No hi ha dubte tampoc que les nits d'agost són les més fosques de l'any. Convendrà fer sequer de figues, sembrar les patates tardanes i podreu fer planter de ceba, sembrar ràvecs i trasplantar cols. Regau els tarongers i les llimoneres i feis penjolls de raïm i panses casolanes per posar als cocarrois.

K K K
PATRÓ DELS PICAPEDRERS. Dimarts és sant Roc, de qui diuen que «quan l'olla és en el foc se'n cuida sant Roc». A més de ser el patró d'Alaró, Cala Rajada, s'Alqueria Blanca i Porreres, també ho és dels picapedrers, empedradors, marbristes i cirurgians. Eficaç contra les plagues, les infeccions i les pestes, sant Roc també va ser rodamón. És hora de comprovar si els peus dels fruiters bords tenen saba per fer els empelts d'escutet o de plaqueta. Dissabte que ve, dia 20, arribarà sant Bernat tot xalest i amb ganes de deixar-ho tot apagat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris