algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La Plataforma de Plataformes

És, sens dubte, una de les bones notícies de les darreres setmanes, que algunes urgències de l'actualitat m'han duit a saludar amb retard, però no per això, naturalment, amb menys entusiasme. El passat mes de juliol es presentava a Palma la campanya «Salvem Mallorca». El «salvem» forma part de la tradició més noble (i més eficaç) de l'ecologisme mallorquí: salvem Es Trenc, salvem Sa Dragonera, salvem La Real. Ara, el topònim que segueix a l'imperatiu ja no és el d'una platja, ni el d'un illot ni el d'un bocí estimat de sòl rústic: és el de Mallorca. El GOB ja duu anys posant l'accent en la idea que és el conjunt de l'illa que pateix un procés d'agressió que cal aturar: recordem els lemes «No més urbanitzacions», i «Qui estima Mallorca no la destrueix». El «Salvem Mallorca» constitueix un crit d'alarma contra l'ofensiva asfaltadora i encimentadora d'ara mateix, un nou boom que ens desfigurarà Mallorca en uns temps en què de vegades teníem la ingenuïtat de creure que tants d'anys de debat i mobilització entorn de la qüestió de la protecció territorial havien escampat una mica de seny entre el conjunt de les forces polítiques.

Impulsen la campanya (o, el que podríem anomenar, recorrent al superlatiu hebraic, la Plataforma de Plataformes) el GOB, Amics de la Terra i les plataformes Son Real no té preu, Plataforma Autovia NO, Plataforma 2n Cinturó, Salvem La Real, SOS Can Vairet, Plataforma en defensa d'Es Carnatge, Plataforma Desdoblament Si Autovia NO, Plataforma pel Parc de les Vies. N'hi ha d'altres, que ben segur que s'hi afegiran. Per exemple: aquests dies, per S'Illot, a Manacor, es mostra ben activa la Plataforma «Roques sense ciment», que intenta aturar un nou projecte d'artificialització del nostre litoral. La campanya «Salvem Mallorca» anuncia un gran esforç de divulgació dels objectius, de reunions amb entitats, d'elaboració de material, de promoció de debat públic i de mobilitzacions. Que l'esquerra social mostri múscul no només és saludable: és imprescindible per canviar el rumb del país. No podem, per tant, més que saludar i encoratjar la campanya. La seva presentació coincideix, a més, amb el lamentable i còmic episodi del regidor trànsfuga de Calvià: lamentable pel que té de descrèdit de la política, lamentable per la transparència amb què mostra com i per què actua el PP, i còmic quan Unió Mallorquina (ells, responsables del Pla de Carreteres, el Pla que conté totes les autovies, les faci el Consell o les faci el Govern) declara que aquesta crisi (o la d'Andratx) responen al fet que UM té plantejaments de protecció del territori que no té el PP.

Tornem a la Plataforma de Plataformes. Durant els darrers mesos, alguns hem tengut la impressió que l'esquerra social i l'esquerra política es miraven una mica desconcertades, cada una esperant de l'altra més vigor, cada una esperant de l'altra signes de confiança que poguessin encomanar-se. L'esquerra social acaba d'anunciar que, a partir de la tardor vinent, mostrarà aquest vigor. L'esquerra política hi hauria de respondre donant suport des d'un estricte respecte a la independència dels moviments ciutadans i des del reconeixement del protagonisme que els correspon en aquestes mobilitzacions. També hi ha de respondre posant la seva mirada de manera clara en un canvi de signe polític que és ben possible: mirem Galícia, recordem com és d'ajustada la majoria del PP, confiem en la reacció de la gent davant de tanta animalada. I tampoc no estaria malament que l'esquerra política aprengués, d'aquesta Plataforma de Plataformes, aquesta lliçó tan antiga, no per elemental menys certa, que diu que la unió fa la força.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris