cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:

Pobres de la rica Balears financen els rics de la pobra Espanya

Al nostre país, l'Estat sempre ens posen al capdavant a l'hora de contribuir mentre ens deixa a la coa a l'hora de fer les inversions necessàries. Cada cert temps coneixem noves dades que ho certifiquen i que confirmen que uns bons indicadors econòmics només a nosaltres ens suposen un càstig en aplicació del principi de solidaritat. Tant és així que s'obliden que aquí també tenim gent amb problemes per arribar a final, fins a tal punt que els pobres de la rica Balears estan finançant els rics de la resta d'Espanya.

Amb la injusta aplicació del principi constitucional de solidaritat entre autonomies se'ns està conduint a la greu irresponsabilitat per l'Estat de veure minvar el sentiment majoritari de sentir-nos part d'Espanya. Els indicadors econòmics s'empenyen a mostrar un Estat que col·labora que el nacionalisme antiespanyol vagi a més. Dades econòmiques en sobren. De bo a boig tan sols hi van dues lletres i aquests que ara ens comanden des de Moncloa se les saben totes i casualment sempre en perjudici nostre. Fa temps que sabem que som els primers a engreixar el fons de solidaritat, per davant de les pobres Madrid i Barcelona, i que en canvi som dels darrers a la hora de rebre inversions estatals. Són fresques les dades del propi Ministeri de Foment demostrant que Balears és una de les dues comunitats en què menys ha invertit des de fa quinze anys. No ha arribat als dos mil milions d'euros quan a Andalusia ha superat els vint mil.

Altres dades, com les del «Círculo de Economía», han posat de manifest que és la que més paga a l'Estat malgrat estar per a la meitat en Producte Interior Brut per càpita. De nosaltres recullen un quinze per cent mentre dels pobrets madrilenys només un deu i dels catalans encara un poc menys. De La Rioja no reclamen ni l'u per cent. Això ajuda a entendre que el dèficit fiscal pot haver arribar als dos mil milions d'euros. Cada ciutadà de Balears aporta a l'Estat casi la meitat més que la mitjana nacional i els que resideixen a Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura i Canàries, governades les quatre pels socialistes, són els que menys aporten. Per descomptat que és una casualitat, com ho és que gràcies a l'Estat i al seu monopoli negociador a la Unió Europea, cada un dels que aquí residim només hem rebut aquests últims anys dels fons europeus FEDER uns trenta euros anuals, que és casi la meitat del que s'ha repartit de terme mitjà als que resideixen a la resta d'autonomies.

Aquest deficitari finançament de Balears és sempre notícia. Fa uns dies l'Editorial del nostre DdB el qualificava d'insuficient perquè no basta per cobrir les necessitats; i injust, perquè no es correspon amb l'aportació que fa la comunitat autònoma a l'Estat espanyol. Afegia que afecta directament la qualitat de vida dels ciutadans i, fins i tot, la perllongació en el temps de la prosperitat del nostre arxipèlag. A l'anuari econòmic de La Caixa es destaca el fet d'ésser una de les comunitats amb més doblers d'anada cap a l'Estat i amb menys de tornada. A altres indicadors com els de l'Institut Nacional d'Estadística, molt emprats en els departaments d'acció social, es comprova que som la comunitat a on més famílies tenen dificultats per a arribar a final de mes. Seguint amb això és l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) el que afirma que enguany Balears ha començat amb uns pensionistes i jubilats cobrant una misèria, ja que els situa en el lloc 14è de 17 autonomies. Més malament estan aquells que cobren una pensió de viduïtat perquè ocupen el 16è lloc, i ja no poden estar pitjor els que cobren la d'orfandat ja que es col·loquen els darrers per cobrar la pensió més baixa de tot l'Estat.

Resumint aquestes dades, resulta que són els pobres dels territoris rics com Balears els que financen els rics dels territoris pobres. Al Govern de Madrid no ofereix indicis d'importar-li gaire que per aquí n'hi hagi que casi no arriben a final de mes, que les pensions siguin de les més baixes, i que no tenguin dret a gaudir del regal d'un PER subvencionat per Europa i les autonomies. En definitiva, que els pobres de la rica Balears financen els rics de la pobra Espanya. I menys mal que els que comanden a Madrid aquí defensen fins al darrer cèntim d'euro per un metre més de carretera, m3 d'aigua de dessaladora, de places escolars o de benestar sanitari o social. Estam salvats i encara ens queixam. Si és que no tenim remei. Fins que arribin solucions els pobres de la rica Balears seguiran finançant els rics de la pobra Espanya.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris