algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Si per Santa Clara trona, la tardor serà bona

L'onada de calor d'agost és a punt d'arribar. Normalment aquest mes es comporta amb calorotes malsanes i poques pluges, talment com ho fa l'estiu. Tots els indicis preveuen enguany una tardor plujosa. L'aigua de la Mediterrània és molt calenta i no seria estranya la formació d'alguna gota freda d'aquelles que ja fa temps que no apareixen pel nostre arxipèlag. Els almanacs i els calendaris també anuncien aiguats a partir del setembre i octubre i un hivern gairebé tan fort com el darrer. La setmana ens durà un santoral molt meteorològic gràcies a sant Llorenç i a santa Clara. Antigament es creia que si plovia el dia de sant Llorenç, que caurà el proper dimecres, dia 10, «s'escurava el torrent i tot plegat era més beneficiós que dolent». I si Llorenç és nom de sol, també és un fet comprovat la gran vinculació de santa Clara d'Assís, patrona de la televisió, amb la pluja a determinats dies.

K K K
PER SANTA CLARA, BONA BUGADA. Santa Clara, a dijous dia 11, és la patrona dels farers, dels pescadors i dels navegants. En realitat, no és la patrona del bon temps, sinó la protectora de la pau en el matrimoni, però s'ha associat el seu nom al «temps clar». És una antiga tradició espanyola dur ous a la fundadora de les clarisses per a demanar-li que faci bon temps el dia de les noces. Un casament passat per aigua suposa que la nuvia plorarà molt al llarg de tot el seu matrimoni. D'aquí ve l'auguri que els dies plujosos donen mala sort per a casar-se. El refranyer també ho deixa clar: «nuvia banyada, nuvia esgarrada». A les noces reials del Príncep d'Astúries amb Letizia Ortiz, una persona de confiança de la Reina diuen que va ser l'encarregada de dur «unes dotzenes» al convent de les mares Franciscanes Clarisses, que es troba al passeig de Recoletos a Madrid. Segurament els lectors encara recorden el resultat. Potser no hi dugueren ous a bastament, però aquell dia va ploure a portadores.

K K K
PLUJA DE SANT LLORENÇ, PLUJA DE BON TEMPS. La segona setmana d'agost comença amb sant Domènec, que actua de patró de Llorito, modistes, cosidores i dels sis mil dominics que hi ha en el món. Degué patir molta calor dins aquella gruixada túnica negra que sempre duu posada i el refrany ho deixa clar: «sant Domènec no és gens plaent, si el sol pica la gent». Sant Llorenç, en canvi, és ben arribat si arriba banyat. Una pluja que sol caure cada any per sant Llorenç és la dels estels fugissers. Antigament, era costum anar aquest dia a collir moraduix i orenga, abans de la sortida del sol, així com rentar-se a l'alba la cara amb aigua corrent. Patró dels ollers, forners, vidriers i cuiners, a més de Selva i Alaior, protegeix de cremat. Som en els dies que fan l'esplet les figues: «per Sant Llorenç, figues a querns».

K K K
SI LA LLUNA MIRA A PONENT, QUART CREIXENT. El creixent de la lluna serà dissabte que ve, dia 13, a les 4 i 39 minuts de la matinada. S'apropa el temps més adequat per posar gallines. Regau amb freqüència les plantes durant aquest mes i el següent. També convendrà netejar i cavar les oliveres. Aprofitau per fer les melmelades de prunera de frare roig. Podreu fer els pans de figa, elaborar el tumbet i posar palla al voltant dels arbres plantats, per a conservar la frescor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris