algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

La mesura de la integració

Amb la pujada de Colin Powell i Condoleeza Rice al poder, a la secretaria d'estat d'Estats Units, ha augmentat per centenars de vegades la presència de persones de color a la televisió americana.

Així i tot, un estudi tret peWashington Post mostra que l'avanç és mínim i que la discriminació en els mitjans de comunicació és tan forta com sempre. Una de les mesures que es poden prendre sobre la participació i la valoració de distints grups dins les decisions polítiques i socials d'una comunitat és la de la seva presència a la televisió i als diaris. A Europa anam molt enrere: els estudis d'aquest tipus són infreqüents. Però una revisió mental dels programes de televisió en què s'entrevisten «persones importants» o en què es parla dels líders socials, polítics, religiosos, en tot cas, no ofereix una llista de noms d'immigrants, ni de gent de color, ni d'altres comunitats europees ni de gitanos, per exemple.

És un reflex de les pressions d'exclusió social que afecten aquestes comunitats a l'hora d'ocupar llocs d'influència i poder en la societat. Si no poden sortir a la tele a donar la seva opinió, ben segur no poden ocupar llocs d'importància social. En el cas d'Estats Units, s'han mirat els programes d'entrevistes del diumenge vespre a les principals cadenes del país en els darrers devuit mesos. Es veu que les persones de color han estat els convidats en un vuit per cent dels programes. Entre els 2.200 convidats que l'estudi inclou n'hi ha hagut 176 que han estat de color. Un detall que contrasta aquesta xifra és que de les 176 vegades que una persona de color ha estat a la tele per respondre preguntes de pes a una hora quan tothom la mira, Powell i Rice i Juan Williams, un periodista molt conegut entre els americans, han sortit en 122 ocasions. Sense ells gairebé no ha sortit ningú de color. Mentre progressa el debat sobre la integració de les distintes comunitats a Europa, mentre es parla de la necessitat de fer participar tothom en la nostra comunitat, cal tenir un ull a la tele i als diaris per saber si s'avanca o si ens estam enganant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris