algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Un sistema elèctric deficient

Sembla que des de la Cambra de Comerç s'han aixecat les primeres veus en contra de la Conselleria del Sr. Josep Cardona. Motiu, des de les direccions generals d'Indústria i Energia, han estat incapaços de posar fil a l'agulla, i donar una solució a les carències que presenten les xarxes de transport i distribució del sistema elèctric Mallorca-Menorca.

Mai he amagat la meva simpatia pel conseller eivissenc, el qual ha demostrat un tarannà molt diferent del que exhibeixen alguns companys de partit, procurant sempre evitar les confrontacions amb Madrid i les situacions de crispació que tant agraden a la vicepresidenta i a la consellera Mabel Cabrer.

Amb el que va errat el Sr. Cardona, és amb les seves pretensions d'enganyar els ciutadans, fent-nos creure que l'arribada del cable elèctric és la solució a tots els mals, quan sap, o toca saber, que la majoria de problemes que afecten, ara mateix, el sistema elèctric de Mallorca, tenen el seu origen a la xarxa de transport i distribució, i que, de cap manera, són imputables al parc de generació.

Situacions com les que se donen a la zona de Cala Rajada i altres indrets de Capdepera persistiran, per molts de megavats que ens enviïn de la península; tanmateix la solució passa, de manera irremeiable, pel muntatge de la polèmica línia Artà-Capdepera.

Un expedient entrat a l'administració, per a la seva tramitació, fa un grapat d'anys i amb un avantprojecte aprovat per Comissió de Govern en temps del Pacte.

Què ha passat des de llavors?, per què no se queixen ara els hotelers i constructors de la zona per la situació en la qual es troben?

Imagino que el fet que sigui el Partit Popular qui governa és determinant a l'hora de guardar les formes, per tant han canalitzat el seu malestar i les seves queixes a la Cambra de Comerç. De les paraules del seu president, malgrat la prudència que sempre el caracteritza, es dedueix que la cosa està que crema.

La situació que viuen a Capdepera, extrapolable a altres indrets de la Comunitat Autònoma, és la conseqüència d'una manera incoherent de governar. Una majoria municipal, sigui d'on sigui, no pot autoritzar tota quanta llicència d'obra li posen davant i, després, denegar els permisos per desenvolupar les infraestructures i els serveis que han d'acompanyar les noves construccions; i tot per la por de perdre un grapat de vots. I és aquí on la Conselleria ha de deixar d'amagar el cap davall l'ala i treure els expedients de dins els calaixos.

Que les línies aèries són impopulars? Doncs que financin el sobrecost amb els beneficis de la targeta verda, o retallin el pressupost de carreteres, o deixin de pagar els rebuts de Costa Nord... El que no poden pretendre és passar les culpes a Gesa. La companyia elèctrica té moltes d'obligacions, però no la d'assumir el soterrament d'aquelles esteses elèctriques que la pròpia normativa autonòmica li permet fer aèries.

L'executiu anterior va tenir la valentia de tirar endavant amb la línia Artà-Capdepera (contemplant sempre la possibilitat del seu soterrament amb els diners de l'ecotaxa). Ara, el senyor Cardona no pot seguir amb la pràctica habitual de paralitzar la tramitació de determinats projectes perquè són impopulars o perquè afecten les seves amistats.

Si no s'aporten solucions, no té cap sentit parlar de connexions amb la península. Ens trobem davant una situació complexa que més prest o més tard esclatarà i l'avís del president de la Cambra pot suposar el compte enrere.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris