algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

La brutícia sempre sura

Què hi feien a l'ofrena floral de dia 30 un grup de treballadors municipals com a força de xoc del PP? Qui els convidà (obligà?) a anar-hi? Hi eren sota algun tipus de coacció? O, per ventura, se'ls va incentivar d'alguna manera? Amb doblers públics o del partit? Es promou des d'una institució (o des d'un partit polític) l'enfrontament civil? N'estava al corrent la batlessa o algú l'ha tornat a pontejar?

Aquestes eren algunes de les preguntes que plantejàvem a l'article publicat el passat 15 de gener titulat «Guerra bruta a l'Ajuntament de Palma?» i en el qual testimoniàvem uns fets que ens havien semblat escandalosos: la utilització partidista de treballadors d'Emaya com a guàrdia pretoriana dels polítics del PP.

La reacció va ser la prevista, el silenci per resposta i deixar que passi el temps, que ho refreda tot. Els polítics professionals han après que quan es destapa un escàndol en el qual estan implicats, allò que han de fer és refugiar-se dins la seva closca de tortuga i esperar que passi la barrumbada. Però, tanmateix, la brutícia sempre sura.

Uns mesos després, tenim més dades i començam a intuir les respostes a alguns dels interrogants que formulàvem.

Emaya ha contractat 280 persones sense concurs públic durant els darrers tres anys. L'any 2002 es realitzaren 66 noves contractacions laborals dins la plantilla d'Emaya sense el pertinent concurs públic d'adjudicació de places. Durant l'any 2003, varen ser 84 les noves contractacions, i l'any passat 130 més. En conjunt, aquests contractes suposen més de 7 milions d'euros.

En opinió del regidor del PSM, Pere Muñoz, que és qui ha fet públiques aquestes noves dades, es tracta «d'una greu irregularitat i suposa una absència clara dels elements bàsics de contractació d'un òrgan públic municipal, baldament es tracti d'una societat anònima». La manca de publicitat, de lliure concurrència, de transparència, de tribunal qualificador, de terminis de presentació d'instàncies i de criteris per als barems, fan d'aquesta actuació «un gran atemptat contra l'ètica pública i una gran agència de col·locació del PP».

A mesura que un va gratant, va destapant més brutícia i s'obrin pas nous interrogants: serveix Emaya com a repartidora del PP? És l'empresa encarregada de la neteja de Palma tan plena de brutor com sembla? Hi ha altres empreses públiques o privades que s'utilitzen per col·locar militants i simpatitzants del PP o per pagar favors? Alguna d'elles està relacionada, per exemple, amb la construcció de carreteres? Dimitirà la presidenta d'Emaya, Catalina Terrassa, o esperarà que surti encara més brutícia?

El que passa a Emaya il·lustra perfectament una manera d'entendre la política basada en la perversió del concepte d'allò públic, fonamentada en la utilització partidista i sectària de les estructures democràtiques i en el clientelisme com a mecanisme de perpetuació en el poder.

I afirmam tot això, en base a allò que ja sabem avui. A la brutícia que ja ha sortit a l'exterior. Segurs que, més prest o més tard, tot s'acaba sabent.

D'allò que ja en tenim la certesa a dia d'avui és que, de moment, només ha sortit a la superfície una petita part de la brutor, només veim la punta de l'iceberg. Però estiguin ben segurs que la brutícia sempre acaba surant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris