muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Palmira encesa

A vegades és possible visitar la bella Palmira sense cap ànima vivent que trenqui el redol arqueològic. Quan això es produeix el visitant solitari sent un temor que surt de ben endins, com ànima d'un temps perdut dins la memòria remota. Quimera, passió, silenci, oblit i desig lluiten per arribar a qualsevol meta traçada per entre les llimades pedres aixecades dels esboldregaments dels segles de vida. El gran camp ple d'arqueologia es manté delimitat per uns quants turons, la zona de palmeres i oliveres de l'oasi, i la ciutat nova sorgida a redós de la Tadmor semita. Tot això sobre les runes poderoses de la poderosa ciutat de la reina Zenòbia.

Però la bella Palmira també es veu envaïda per estols de turistes, que normalment es conformen fent una volta fins al teatre ben restaurat, el temple de Bel i, si hi ha ocasió, pujar a un camell per donar una volta i disparar quatre fotos. I se'n van. Perquè, una de dues: o els espera el llarg camí de travessar el desert fins a Damasc, o tenen ganes de tornar aPalmyra Cham Palace Hoteper fruir de totes les comoditats disponibles dins un entorn de luxe. Les runes, aquestes coses antigues i polsoses, i la gent, que potser t'encalçarà una bona estona intentant treure't algun euro de la butxaca, són coses que s'han de mantenir a distància. Ni tan sols no cauran en la temptació d'arribar fins a l'hotel Zenòbia -situat ran de l'àrea de la ciutat antiga- per, al mateix temps que es beu un te, palpar els bells reguinyols dels grans capitells sense columna coneguda que, distribuïts per la terrassa, fan de taula.

La Palmira estimada canvia de color segons les hores del dia. Es fa ressò de la netedat del cel i de la intensitat de la llum solar. L'ombra de les columnes s'allarga i fa barres obscures sobre el terra empedrat. Són les mateixes columnes que serveixen de respatller als amics que amb la caiguda del sol s'han reunit dins l'entorn solitari per assaborir el te que han mantingut calent dins un termo ennegrit per l'ús. Beuen, xerren, encenen silencis... I de sobte arreu de Palmira el sol ponent hi ha escampat les seves flames. Palmira és un gran i bell incendi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris