algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

L'Arxiu del Regne de Mallorca i la desídia institucional

Des de l'associació Amics dels Arxius de Mallorca volem manifestar la nostra preocupació per la manca d'interès que demostren les autoritats que en són competents a l'hora de dotar de recursos humans i materials l'Arxiu del Regne de Mallorca.

Pocs pobles poden presumir de comptar amb un arxiu històric d'un valor semblant, tant pel ventall cronològic que abasta la seva documentació com per la riquesa i abundància dels seus continguts. Doncs bé, lluny de tenir-hi un especial esment, lluny de tractar-lo com el que és, una joia patrimonial i històrica, els nostres responsables públics hi demostren una deixadesa i un desinterès intolerables en qui, com a representants dels mallorquins, han de vetlar per preservar i difondre la nostra memòria històrica comuna, el llegat de les generacions que ens han precedit.

El fet és que, d'ençà que les competències sobre l'Arxiu del Regne han estat traspassades a la CAIB, s'hi ha produït una minva significativa de recursos, sobretot pel que fa al capítol de personal, fins al punt que, actualment, el nombre de persones que hi fan feina no arriba al 50% de la plantilla que preveuen els pressuposts per a aquesta institució arxivística, i, tret del seu director, tampoc no compta amb personal tècnic superior ni de grau mitjà que pugui fer front a totes les funcions i potencialitats que pot o hauria de desenvolupar com a tal. I aquí volem fer menció expressa del personal que hi desenvolupa a hores d'ara la seva activitat, excel·lents professionals tots ells i que, amb el seu esforç i dedicació, intenten suplir una desídia institucional injusta i incomprensible.

En aquestes condicions, quines millores en podem esperar els investigadors? És aquesta la manera de gestionar un patrimoni arxivístic d'incalculable valor com aquest? Ara, per exemple, que ve l'estiu, època de vacances laborals, com es podrà fer front a la disminució momentània de plantilla sense que això suposi una minva del servei de cara als usuaris, molts dels quals, precisament, aprofiten els períodes vacacionals per acudir-hi?

En definitiva, com a mallorquins que estimam la nostra cultura i la nostra història -i els arxius en són uns fidels dipositaris- demanam a les autoritats competents un major compromís i interès en aquesta matèria i que facin de manera urgent les passes necessàries per redreçar una situació que no corre, precisament, a favor de la cultura i de l'autoestima del nostre poble.

Dolors Fortesa-Rei Borralleres. Presidenta dels Amics dels Arxius de Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris