nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Tu què t'estimes més?

L'enfrontament de cultures dins el món ens sotmet constantment a tries i preses de partit que ja no volem fer. La idea de bons i dolents, darreres finalitats a favor o en contra de la Humanitat, legalitat i legitimació, etc., comencen a posar l'home contemporani dins un atzucac fosc del qual no sap com sortir. A Afganistan acaben de lapidar una altra dona, per adúltera. No hi fa res que la cosa succeís a un poble de muntanya que es troba en una de les zones més pobres del món, ni tampoc que sigui la primera execució passant per la pedra -mai tan ben dit- després de la caiguda dels talibans. Certament, el Govern de Karzai ha obert una investigació per aquesta pràctica que, dit sigui de passada, res no té a veure amb la llei corànica. Lògic, donat que la nova Constitució d'aquesta república islàmica estableix la igualtat entre homes i dones. Però no ha abolit la pena de mort. I el procés de modernització d'aquest país sembla avançar de manera lentíssima, retardat per poders fàctics del tot indesitjables: traficants d'opi, resistents talibans i forces residuals d'Al Qaeda. No hi fa res, com deia. Quan Afganistan s'hagi posat al dia, ¿algú li tornarà la vida, a una doneta de 29 anys que va rebre la primera pedra del seu espòs, un subjecte que tornà al domicili conjugal desprès de cinc anys d'absència?

A l'altra banda de la barricada tenim la policia del món. Els que decreten eixos del bé i eixos del mal. Els defensors de la civilització occidental. Aquests campions de la guerra contra el terror islàmic han oblidat que el fi no justifica els mitjans. Que hi ha mitjans execrables que invaliden qualsevol fi, per elevat que sigui, si és que realment ho pot ser. Els EUA de Bush, Rumsfeld, Powel& CIA, practiquen la tortura amb impunitat en la guerra contra el terror. Reed Brody, autor d'informes sobre la presó d'Abu Ghraib a Irak, denuncia els abusos demostrats contra presos, no tan sols a Abu Ghraib, sinó també a Afganistan, Irak, Guantànamo, Cuba i determinats llocs secrets escampats pel món. Les primeres fotografies publicades el 28 d'abril de 2004, eren només la punta d'un iceberg de violències. Després, ha sortit de tot. N'Aquil·les encara no ha tingut temps d'entendre que l'home és un llop per a l'home, i no se sent entusiasmat davant la idea.

-No veig jo en funció de quins grans ideals hom pot colpejar homes despullats, esgotar-los, privar-los del descans, encadenar-los en posicions doloroses, mantenir-los dins estances gelades llarg temps, fer-los asseure damunt els propis excrements...

-De vegades només els torturen. Altres vegades, la CIA els fa desaparèixer i es troben a llocs secrets, sense donar-ne notícia als familiars, incomunicats de qualsevol control de la Creu Roja, Amnistia Internacional, etc.

-Una monada. I pensar que tots crèiem que les Convencions de Ginebra s'havien fet per complir-se.

-Idò no. Si molt convé, amb els detinguts utilitzen cans de bou. Diuen que fou una de les idees genials de Donald Rumsfeld.

-Com no li fa vergonya? La tolerància i l'encobriment de les il·legalitats ben aviat deixarà aquell país sense cap mena de credibilitat, sense autoritat moral.

-Crec que ja l'han perduda tota. I, naturalment, mentre el món espera alguna reacció positiva d'EUA, altres països que també tiren cap a la muntanya, com les cabres, se senten legitimats per continuar aplicant les seves ignomínies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris