nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

El ball Matas-Antich

Va ser interessant la reunió de despús-ahir entre les delegacions de màxim nivell del PP i del PSOE balear, encapçalades respectivament per Jaume Matas i Francesc Antich. Fixi's el lector amb el que destil·laren les informacions dels mitjans de comunicació d'ahir: bon rotllo, ningú no renuncia a res substancial, tothom content... i, llavors, demani's què acordaren exactament sobre els punts que parlaren, més enllà de les genèriques paraules que a no res obliguen a cap part.

De les carreteres resulta que miraran cap al futur sense que les bregues del passat, del present i també de l'hipotètic esdevenir (si el govern regional va o no als tribunals) determinin res en contra de la possibilitat que si fos interessant per a les dues parts en un moment indeterminat s'asseguin per mirar si podria ser factible arribar a un acord; la qual cosa és el mateix que ja digueren que farien fa un mes i busques Matas i la vicepresidenta del Govern nacional, María Teresa Fernández de la Vega. Sobre el metro, els socialistes diuen que estudiaran en el futur les propostes que plantegi l'Executiu conservador, tot i que ja avancen que hi troben moltes reserves prèvies -se suposa que davant de les no propostes-, mentre que amb el ferrocarril acordaren que miraran si fos possible acordar posar-se d'acord per intentar arribar a un acord de futur. I sobre la reforma de l'Estatut mostraren la convergència d'opinió que ho hauran de negociar entre els dos partits, quan fins ara el que deien és que ho haurien de negociar entre els dos partits, o sigui igual; i acordaren reconèixer que segueixen instal·lats a constatar que els separa radicalment allò que és l'únic que de veres determinarà el futur de la reforma: si hi ha acord o no sobre el finançament (introduir-lo a l'Estatut com vol el PP, o no com defensa el PSOE).

Hi haurà algun acord real? Qui sap. Dependrà de circumstàncies que cap dels dos controla. En inversions d'infraestructures, Antich sua per intentar que la ministra de Foment no el deixi cada dos per tres baldat a Balears. El pobre ha de tapar forats com pot. La ministra té un caràcter impossible per exercir la política. Li han fugit tres importants membres del seu gabinet en un any, compta amb l'enemistat confessa de tots els socis del PSOE, de moltes federacions territorials socialistes i va per lliure: ningú no la controla, excepte el president andalús al qual, com és lògic, l'importa un rave el que passi a Balears. Antich ha aconseguir arrabassar-li que no el deixi venut: el mínim per desfer-se de la imatge de ser un anti-tot, per desmarcar-se de PSM i EU-Verds. Però de les inversions... ja se veurà. I Matas, que deu saber les enormes dificultats del socialista amb la desastrosa ministra, se dedica a esperar i a confiar que no hi hagi cap acord, tot i que per si un cas (el deute és seriós) no tanca cap porta. I respecte de l'Estatut, doncs dependrà del finançament general, de Catalunya, de pactes nacionals PSOE-PP... és a dir de res que controlin el PP i el PSOE balear.

A pesar de tot, la reunió va ser molt positiva per als dos protagonistes. Cap s'engruna en res i tots dos escenifiquen que és entre ells, i no amb ningú més (el altres com a molt seran crosses tàctiques per ambdós), a on hi ha el bessó de tot a Balears. És a dir, benefici mutu. Potser el PSOE és el que més ha avançat, respecte del passat. Al contrari que a la primera reunió després del triomf a les eleccions generals, aquesta vegada s'ha preparat bé què no havia de dir i què havia de valorar. L'objectiu era sortir de la reunió amb imatge positiva, donar llargues i evitar possibles trampes. Ho aconseguí, si bé rectificant la posició de principis de març (que si el govern va als tribunals no hi havia res de què parlar). Matas tenia l'objectiu de sempre: parèixer que se manté en la posició substancial, donar imatge de no exercir el victimisme i de voler negociar-ho tot, però reservant-se la possibilitat de l'enfrontament si li convé alhora que en aquesta ocasió fa l'olor de novetat: que ha obert la porta a la futura rectificació (no anar als tribunals). Als dos partits els interessava molt, ara, convergir en aquesta imatge positiva. Saben que ha començat el combat electoral 2007. Se podria dir que ha estat com els inicials segons del primer «round». S'han mirat als ulls en el ring, han iniciat l'avaluació de les forces respectives i s'han ballat una mica l'un a l'altre.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris