algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Per sant Marc, el berenar d'hora i el sopar tard

L'augment de la temperatura ens prepara per una primavera ben assentada. Aquests dies de calor reben el nom d'estiuets. Són jornades suaus, que conviden al passeig i a vegades resulten excessivament bascoses i pesades. Al mes d'abril ha complit les expectatives i ja només li quedaran dues afaitades, com aquell qui diu. Diumenge que ve arribarà el maig amb la festa del Treball. La saviesa popular tracta amb simpatia el futur mes i els seus refranys resulten prou optimistes. Els nostres padrins deien: «a bona hora vénguis maig, el millor mes de tot l'any». Els dies s'han allargat -gairebé una hora i mitja- i ara són interminables. Mentrestant, els cels illencs es veuen solcats, una i altra volta, pels vols de les oronelles, vinjolites i cabots, que han retornat per alegrar-nos la primavera amb els seus crits.

K K K
ELS CARAGOLS NEIXEN AMB AIGUA I MOREN EN VI. Aquest dilluns, dia 25, el calendari ens du a sant Marc, patró dels criadors de bestiar oví i dels cavalls de carreres així com del poble de Sineu i dels ruixats. La pluja d'aquesta jornada és molt esperada. Com afirma el refrany «8 dies ençà, 8 dies enllà, la pluja de Sant Marc no pot fallar». És típic, als voltants d'aquest dia, anar a cercar caragols, que si plou, sortiran banya estirada. En aquest cas, aprofitau per fer una excel·lent caragolada ben carregada d'herbes aromàtiques, pebre coent, all i oli acompanyada d'un bon vi negre que faci singlot de veres. Això és a causa de l'habitual inestabilitat d'aquesta època. En qualsevol moment apareix una borrasca que dóna lloc a les precipitacions pròpies del mes d'abril. Els blats creixen a les totes. Tal com assegura el refrany, «per Sant Marc evangelista, l'espiga està a la vista».

K K K
L'ESPÀREC, L'ABRIL PER MI, EL MAIG PER TU, I EL JUNY PER NINGÚ. Els espàrecs, que ja han fet la seva plena, creixen espontàniament en aquesta època i constitueixen un vegetal de moltes propietats. El seu consum pot mantenir la joventut durant més temps i proporcionen bona salut als cabells i les ungles. Fan que la nostra pell tengui un aspecte més jove i més sa i poden incrementar la fertilitat i potenciar la libido, la qual cosa sempre és necessària. A més resulten molt importants per a la bona salut de les artèries, la vista o l'estómac, actuant com a potent depuratiu anticancerigen. Els espàrecs dissolen les pedres dels ronyons i són un aliment molt adequat per als que sofreixen retenció de líquids. N'haurien de menjar habitualment els que vulguin rebaixar pes i sobretot aquella gent que pretén aconseguir un bon funcionament del cor o del sistema nerviós.

K K K
LA BÓTA DE VI S'ENCETA EN LLUNA VELLA. Si se segueix aquest consell el vi no torna tèrbol. També arribaran dies bons, durant la present lluna vella, per plantar bledes, endívies, síndries i melons. És l'època de sembrar i trasplantar les plantes anuals, fertilitzar els rosers, plantar ramellers de cabeça i treure els cossiols dels hivernacles. Temps apropiat, igualment, per sembrar ciurons, enciam, api i pebres. També es poden sembrar llenties, patata tardana, carabassa, carabassó, ceba, porros, pastanaga i mongetes. A l'hort podreu encara fer espinacs i colfloris. Convendrà aclarir els planters d'albergínies i les tomatigueres perquè no adquireixin major vigor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris