algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Un altre Sant Jordi per la cultura catalana

Mentre alguns polítics es dediquen a especular sobre si la cultura catalana inclou els productes culturals fets en espanyol al Principat de Catalunya (no així els fets en altres llengües, ni en espanyol al País Valencià o les Balears, ni en francès a Catalunya Nord) i altres es dediquen a finançar de manera copiosa i agreujant la Feria de Abril a Palma, les associacions pro-llengua catalana d'arreu dels Països Catalans agrupades en la Comissió 23 d'Abril, impulsada per Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, Coordinadora d'Associacions per la Llengua, mnium Cultural, Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua, han convocat per avui vespre un gran mobilització popular al Palau Sant Jordi de Barcelona. En concret es farà un gran festival amb la participació dels cantants Lluís Llach i Feliu Ventura i els grups Dept., Lax 'N' Busto, Quimi Portet, Mesclat, Obrint Pas i La Carrau.

L'objectiu principal d'aquest festival que es fa amb el lema «per la cultura en català», és tornar a donar un impuls com el que va representar el famós festival del Sant Jordi de 1992. Aleshores, un macroconcert organitzat per diverses discogràfiques, en el qual prengueren part els quatre grups insígnia del pop-rock català, Sau, Els Pets, Sangtraït i Sopa de Cabra, va servir per treure de la marginalitat uns grups musicals que, tot i atresorar més qualitat que molts altres, no gaudien de la promoció, les oportunitats i el respecte de la crítica que mereixien.

Tenc molt present aquell festival de l'any 1992, hi vaig ser, vaig ser una de les més de 22.000 persones que omplírem el Palau, que gaudírem de la bona qualitat d'aquells artistes i que expressàrem clarament la voluntat que la nostra música sortís del guetto involuntari al que estava condemnada.

Darrere aquells quatre grans del pop-rock en català en vengueren molt més. Tots els grups musicals dels Països Catalans es beneficiaren del boom provocat per aquell festival, i de fet, alguns dels que avui actuaran al Sant Jordi en són fruit directe de la sacsada del Sant Jordi 92. Altres ja hi haguessin pogut actuar llavonces.

Ara, tretze anys després, novament, ha estat la societat civil la que s'ha posat al capdavant de la promoció de les expressions culturals en català i la que ha pres aquesta iniciativa, no exempta de risc, d'organitzar una nova demostració de la força, de la potència de la música en català i ho fa en uns moments en què és necessari recordar als nostres polítics que la cultura que tenen el deure de promoure i defensar és la catalana, o sigui la feta en català. Ja hi ha molta altra gent, acadèmies, institucions, policies, lleis i bufons que es dediquen amb una eficàcia certament envejable, a defensar i promoure la cultura espanyola-castellana.

Ara, tretze anys després d'aquella fita històrica, les entitats defensores de la nostra llengua i cultura promouen un festival que ha de servir per donar a conèixer una realitat massa vegades amagada pels grans mitjans de comunicació (si la presència de la música en valencià a Canal 9 és igual a zero, a TV3 no fan llarg...) i que és que existeixen molts bons productors de cultura que fan la seva feina ben feta i en català.

Mentre, el govern Tripartit del Principat té dues ànimes, una que estira amb més força que mai cap a fer costat a totes aquestes iniciatives. L'altra, la que representa el PSC i que, desgraciadament encarna tan bé la mallorquina Caterina Mieras, estira cap a una concepció de cultura deslligada del bagatge que li confereix la identitat i amb un discurs pretesament «multiculti» amaga la voluntat de sotmetre la cultura catalana.

També és cert que és millor tenir dues ànimes que només tenir-ne una de tan fosca com la que passegen els d'un govern de més a prop.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris