algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Congrés d'Unió de Pagesos

El Congrés de la Unió de Pagesos de Mallorca, celebrat el passat cap de setmana, ha deixat clar que la nostra gent del camp continua posseint la gran virtut que tradicionalment li ha estat atribuïda: el seny. El seny dels nostres pagesos pot ser el resultat d'una herència de segles, però no és, ni de bon tros, un llegat arcaic, sinó que és una visió intel·ligent del que requereixen els nous temps. No fa gaire falta dir-ho, però és un seny molt superior al que tenen els responsables polítics.

Les intervencions a la clausura del Congrés, i les informacions aparegudes a la premsa, posen de manifest com els pagesos són conscients que el futur de l'agricultura i la ramaderia passen per la relació amable amb la terra. Si els ecologistes parlen d'agricultura ecològica, sempre hi haurà qui els acusi d'urbanites que teoritzen des del despatx. Si aquest plantejament ve dels propis pagesos, té la legitimitat de qui parla d'allò que li dóna de menjar i d'allò amb què no es pot jugar.

Un dels eixos argumentals de les reflexions del Congrés, d'acord amb el que s'ha llegit i s'ha sentit, ha estat la consciència que el mercat demana, cada vegada més, productes saludables i ecològics. Les crisis de seguretat alimentària no es resolen fent proclamacions solemnes de les garanties que ofereix el nostre camp, sinó treballant de manera efectiva per una produció tan natural com sigui possible. I les incerteses d'un mercat globalitzat s'han d'afrontar des de l'aposta per la qualitat, una qualitat que té en els mètodes sostenibles un dels seus components principals. Unió de Pagesos defensa, a més a més, una clara aplicació del principi de precaució davant els cultius transgènics: en una illa de parcel·les petites, no hi ha d'haver lloc per uns cultius genèticament manipulats que presenten més riscos que avantatges.

Les declaracions de premsa del nou Secretari General posen damunt la taula que un dels principals problemes del camp és l'imparable procés d'urbanització i de construcció d'infraestructures. La revitalització del camp pot ser un objectiu retòricament subscrit per tots, però Unió de Pagesos ens recorda que hi ha una contradicció final entre voler entregar tot el territori a les autopistes i les segones residències i tenir un camp viu. Si apostam per fer de l'illa una gran urbanització, reduirem el camp a allò que ho reduïen els power point de presentació del Pla Territorial de Mallorca: decoració de motiu floklòric. Els pagesos, però, no demanen estampes bucòliques, sinó una economia més diversificada i un camp viu que serveixi de garantia de preservació del paisatge.

La preocupació d'Unió de Pagesos per tot allò que té a veure amb l'equilibri ecològic s'ha manifestat en qüestions ben diverses. Per exemple, en l'oposició a la utilització injustificada per part de la indústria de noms comercials que donen a entendre que els productes són ecològiccs (com el prefix «Bio»), una demanda que sembla que el Ministeri recull. O en la voluntat d'impulsar les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica com a mitjà de complementar les rendes de les finques. Tot plegat, una visió carregada de seny, com deia al començament, i de visió de futur, cosa que resulta menys tòpica quan es parla de pagesos. Els homes i les dones d'Unió de Pagesos han demostrat ser molt més moderns que els governants que practiquen esports de moda i manegen aparells electrònics. Enhorabona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris