algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Progressistes

Sota el paraigües verbal de «Progressistes de Mallorca» quatre agrupacions polítiques -Partit Socialista de Mallorca, Els Verds, Esquerra Republicana i Esquerra Unida de Mallorca- presentaren una candidatura unitària per a les eleccions al Congrés de Diputats i al Senat del 13 de març de l'any passat. La candidatura al Congrés de Diputats encapçalada per Nanda Ramon obtingué 40.289 vots (8,6%), resultat insuficient per obtenir un escó, emperò suficientment rellevant com per acceptar la funcionalitat de la fórmula unitària assajada. En tot cas, els resultats electorals s'haurien de valorar en el context d'una onada de vot útil cap al PSOE i una remuntada de la participació, efectes de la reacció indignada de molts de ciutadans i ciutadanes per la manipulació que realitzà el Partit Popular a l'atemptat terrorista de Madrid, amb la seva obstinació en sostenir l'autoria d'ETA. No hi ha dubte que l'atomització de l'espai electoral de la denominada esquerra del PSOE ha facilitat durant quasi tot el període històric democràtic l'adveniment de governs de la dreta a molts de municipis i a totes les institucions autonòmiques. El poder polític de la dreta no té perquè ser consubstancial a la divisió de l'esquerra, però és cert que infla la imatge d'una dreta històricament omnipresent en la gestió de les institucions polítiques, encara que actualment no representa el tarannà d'almenys la meitat dels electors illencs.

La divisió política, doctrinal i simbòlica que presenten entre sí els diversos components polítics de Progressistes per Mallorca no correspon a un nivell similar de diferenciació entre els seus votants. Hi ha un ideari progressista transversal que arreplega a bona part del electors del partits i, per tant, de la mateixa societat illenca que dóna preponderància als denominadors comuns que identifiquen el sentiment progressista.

Així, en el context de la nostra problemàtica específica, pel que fa a l'escassesa i l'ús del territori, hi ha una reacció popular que comporta una forta sensibilització social entorn al tipus de desenvolupament territorial que s'ha de realitzar i se sosté la idea d'una concepció diferenciada en relació al model depredador de la dreta.

També hi ha un ample consens envers a la concepció del nostre fet cultural i de les conseqüències polítiques que se'n deriven. La nostra dreta ni veu ni sent cap amenaça cap a la nostra identitat cultural i els sectors més reaccionaris de l'entorn del Partit Popular presenten una actitud obstinada en negar la categoria lingüística i l'àrea de parla de la nostra llengua, que no és d'altra que la catalana. Hi ha una concepció arrelada solidària envers els pobles del món i cap a les persones més necessitades, així com una ferma oposició a tot tipus de discriminació per raons de sexe, de procedència o d'orientació sexual. Una aferrissada defensa dels drets humans. Una cultura de la pau i del rebuig a la guerra. I així podríem continuar en altres àmbits no menys importants com són la defensa de l'ensenyament públic des d'una concepció laica, la promoció de la salut, uns serveis sanitaris públics racionals i accessibles a tots i totes, un transport públic de qualitat a l'abast de tothom i un bon grapat de concepcions polítiques, socials, culturals i laborals que sí ens diferencien de la dreta i que són patrimoni de bona part de la nostra societat.

Avui per avui l'articulació del mapa polític de l'esquerra ecologista, pacifista, nacionalista i socialista illenca no és útil per satisfer les necessitats de redreçament polític de la nostra societat. Cal obrir nous espais d'encontre. Les conviccions compartides així ho exigeixen. Progressistes de Mallorca obrí el camí. L'enteniment electoral de les forces progressistes com a fet puntual i restringit a les cúpules no és suficient. S'han de cercar complicitats amb els ciutadans més actius per tal de perfilar el contingut dels objectius a realitzar des de les institucions.

Per realitzar aquesta tasca els programes electorals han de sintetitzar en el seu contingut el resultat d'una prèvia tasca d'aportació i debat de tots els sectors implicats i sensibilitzats entorn a les problemàtiques específiques de cada àrea d'actuació política.

Ara, els progressistes dormen el somni i els partits polítics arreglen la casa. No hi ha molt de temps, els dies passen... i potser al final hi haurà desencís o corregudes per instal·lar-se en la quota de poder i pactes de despatx que sols afecten persones i coses i, en menor importància, la política. Potser serà així: desencís o corregudes a darrera hora. En tot cas, també cal que alguns pensin que les coses no tenen perquè ser així, i que per tant poden ser d'altra manera. Si estam destinats a l'enteniment, com abans es realitzi millor pel futur de les conviccions comunes.

Pep Vílchez. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris