nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Ens falta constància

Al llarg de la meva vida he hagut de fer moltes coses. Unes m'han anat bé i altres no tant, més o manco com a qualsevol altra persona. En general, no em puc queixar. O no ho sé. Però, si pogués, tampoc no em queixaria, perquè pens que, enmig de tot, vivim en un món privilegiat.

Deia que he hagut de fer moltes coses. Unes les he començades i unes altres les he continuades. Començar coses no és gens difícil, basta una mica d'empenta o un petit grau de temeritat o d'inconsciència. M'he passat una part important de la meva vida entre diaris, i aquests diaris cada dia informen de coses que comencen: empreses, campanyes, festivals, fundacions, revistes, editorials... I quantes n'hi ha, d'aquestes iniciatives, que es mantenguin al llarg del temps, o que tenguin una durada més o manco considerable? A posta, quan veim unes persones ja velles que mantenen a base de la seva constància una entitat, una associació, hauríem d'anar molt alerta a criticar-les, perquè de vegades just mantenir el nom ja costa un esforç de gegant. Ara mateix em vénen al cap els Amics dels Molins, o els Amics del Museu Marítim. I tants d'altres que, sense ajuda i amb molt poques satisfaccions, s'han mantengut ferms en uns ideals que mereixen tots els nostres respectes.

Però si repassam aquests mateixos diaris ens preguntarem a cada instant què se n'ha fet, d'aquesta empresa, d'aquest club, d'aquells projectes... I no estarem molta estona a reconèixer que els mallorquins som una gent amb algunes virtuts, però també amb molts de defectes. Un dels més importants, la falta de constància, la continuïtat en les coses que emprenem. Cada canvi de govern suposa la desaparició d'organismes, d'entitats o d'empreses creats pel govern anterior, encara que sigui del mateix color polític. En el darrer canvi, amb la recuperació del govern autonòmic per part del Partit Popular, va passar un vendaval que va arrasar moltes coses. No dic que no fos necessari, només dic que va passar així.

Però no només els canvis de govern a les institucions suposen el trencament de la feina o dels projectes començats amb anterioritat. Jo form part del patronat de la fundació Fundatur, que des de fa una sèrie d'anys organitzava per Setmana Santa un gran concert a la Seu, obert al públic, «L'Art s'escolta a la Seu», al qual solien acudir els Reis d'Espanya. El públic omplia cada any el nostre primer temple. Enguany, no s'ha fet aquest concert, i jo, com a patró i, per tant, com a corresponsable, ho puc criticar obertament. S'ha suspès el concert, que sempre es feia en honor dels Reis, sense comunicar-ho a la Casa Reial i sense donar explicacions al públic.

He triat aquest exemple perquè no es pugui dir que només veig la busca en l'ull dels altres. Però, d'exemples com aquest, que demostren la nostra inconstància, n'hi ha a balquena. Mantenir les coses que hem començat no és el nostre fort, i em guardaré de recordar més casos, però tothom en sap uns quants. Per això jo, que he hagut de fer tantes coses i que no he pogut donar continuïtat a totes, em sent orgullós d'haver col·laborat a fer més que centenari el diari Ultima Hora i d'haver intervengut perquè eBaleares continuàs viu i, a més, es transformàs en Diari de Balears. Vos puc assegurar que mantenir les grans empreses i les petites és molt més difícil que crear-ne de noves.

I això deu passar en tot, perquè ja veis com no hi ha manera de mantenir els conreus, els ametlerars, els oliverars o els alzinars, i amb quines presses les pales els esbutzen per fer-hi autopistes noves, carreteres noves, obrint unes ferides en el nostre paisatge que, aquestes sí, tendran continuïtat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris