nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

No hi ha dialecte formenterer

Na Rosa Estaràs, vice-presidenta des Govern balear, ha anunciat sa reforma de s'article 14 de s'Estatut d'Autonomia, que fa referència a ses modalitats lingüístiques insulars. Es Partit Popular vol que hi apareguin especificades com a «mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc». I perquè es catalanistes no se posin nirviosos, ha aclarit que se tracta d'una reforma «purament filosòfica».

Més aviat se tracta d'una reforma purament folclòrica, feta amb criteris populistes -per replegar quatre vots que assegurin sa majoria absoluta- i que demostra, una vegada més, s'ignorància des PP respecte de sa llengua: es «formenterenc» no existeix. Es natius de Formentera bé que ho saben, i a posta no diuen que parlen «formenterer» sinó «pagès». A més a més, convé tenir present que es gentilici usat a ses Pitiüses per anomenar ets habitants de Formentera -no sa seva llengua- ès formenterer o formenter, mai formenterenc.

Per tant, ses modalitats insulars conegudes són es mallorquí, es menorquí i s'eivissenc. Ja anirà bé que s'Estatut les anomeni, però allò que ha de fer es Govern amb sa llengua no ès «filosofia» sinó feina: ès una presa de pèl que es PP vulgui reformar un article de s'Estatut que mai s'ha preocupat de fer complir: ni a ses escoles, ni a s'universitat, ni a s'Administració, ni a sa publicitat oficial, ni a IB3 Ràdio fan servir sa llengua i ses modalitats com tocaria.

Això no se resol amb reformes «filosòfiques», sinó amb una política lingüística coherent i responsable que es PP no ha volgut fer mai. Ben al contrari, ha accelerat es procés de castellanització (bona part des jovent ja no xerra mallorquí sinó mallorcano) i ha capolat ses modalitats introduint a ses escoles s'estudi des català amb llibres editats a Barcelona i amb mestres poc preparats. Sa posada en funcionament d'IB3 Ràdio, que té com a llengua vehicular aquest mallorcano acatalanat tan nostro, just ha servit per deixar en evidència sa nefasta gestió des PP en matèria lingüística durant prop de vint anys de govern. I ara volen inventar es «formenterenc».

(Molt important: No me faceu cap modificació lingüistica sense consultar-m'ho).

Lluís Cerdó Fernández. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris