algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

Qualitat front a inseguretat alimentària

La preocupació de la població respecte a allò que menjam és creixent. Aquesta percepció social es veu agreujada després dels escàndols alimentaris dels darrers anys que han posat d'actualitat el concepte de qualitat alimentària. Amb motiu de la crisi de les «vaques boges» la caiguda del consum de carn de vedella va ser generalitzat, però aquesta caiguda no va ser tan important a les regions on s'havien consolidat marques de qualitat com a referents de la població (al País Basc, per exemple, el consum de la vedella basca certificada va augmentar). En les crisis de consum derivades per problemes de seguretat alimentària o d'alarma social s'han observat dos fets en apariència contradictoris. Per una banda, el mercat reacciona davant la baixa dels preus. En un primer moment, el consum minva, però tot seguit es recupera davant el baix preu. El consumidor, de bon començament no compra, però quan els preus baixen molt modifica tot d'una el seu comportament. Aquest fenomen s'ha observat i estudiat arreu d'Europa. En segon lloc, la baixa del consum, com he dit, no es nota en els llocs on la qualitat dels productes és més garantida. Guy Paillotin, de l'Institut National de Recherche Agronomique i la periodista Dominique Rousset comenten que «s'han vist aparèixer nous comportaments: l'exigència d'informació sobre l'origen i la qualitat de la carn i la preferència per les races locals, ben identificades». Segons aquests dos autors els consumidors fins ara no han estat ben informats de l'origen i de la composició exacta dels productes que consumeixen. No sabien que la carn, tan barata, del supermercat, ha estat elaborada amb procediments industrials, usant farines de carn i de peix, antibiòtics i potser que fins i tot ha estat sotmesa a processos d'engreix incentivats químicament. En les crisis alimentàries aquesta informació s'ha activat i ha acabat provocant reaccions positives tant per als consumidors com per als pagesos. Gràcies a això «els agricultors s'han organitzat per a realitzar una producció de qualitat, particularment equipant-se d'escorxadors locals». Els agricultors que ha triat el camí de la qualitat, posant-se al marge de tot risc potencial, venen bé els seus productes, si l'origen és garantit. Tot això té una altra constatació en la tendència creixent en el consum de productes ecològics. Tanmateix una bona gestió de la seguretat alimentària ha de tenir efectes positius per a tot el sector alimentari en el seu conjunt. Una altra situació no tendria sentit: tots els productes comercialitzats han de ser segurs. Però la percepció dels consumidors és que els productes de qualitat i ecològics són els que millor garanteixen la seguretat alimentària. L'augment de la informació alimentària sempre revertirà a favor de les produccions de qualitat.

Aprofitar aquesta tendència d'un segment del mercat cap als productes de qualitat exigeix professionalitat. Es produeix la decepció dels que es pensaven que constituir una identificació d'origen no necessita cap esforç. Després de comprovar que hi ha uns requeriments importants, a vegades es provoca el desànim dels agricultors. L'assoliment d'uns estàndards de qualitat en el camp de la producció i la transformació agroalimentària és una qüestió de molt de treball i d'aplicar criteris d'estricte rigor.

L'any 2001, amb la crisi de les "vaques boges", es va conèixer una efervescència en l'interès dels agricultors per la producció ecològica. Alguns ramaders de vacum volgueren fer el pas, però es trobaren amb dificultats importants: la superfície de pastura per animal, la manca d'aliments ecològics adequats, problemes veterinaris i altres entrebancs. L'adscripció a sistemes de qualitat no sempre és tan fàcil com sembla. Els productes de qualitat necessiten la mirada atenta i intel.ligent de persones que coneguin els processos de producció i de comercialització. Fer un bon producte alimentari és com fer una obra d'art. I el productor esdevé, en certa mesura, un creador. Per fer productes de qualitat no basta voler, també se n'ha de saber o s'ha d'estar disposat a aprendre'n.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris