algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Per sant Jordi, garbes d'ordi

Dissabte que ve, dia 23, en un mateix dia se celebren moltes coses. Per començar, sant Jordi, un personatge d'origen obscur i llunyà, que ha anat fent-se popular al llarg de la història. Amb el pas del temps, han crescut els mites i llegendes construïts al seu voltant. La diada ha incorporat nous components, com les roses i els llibres, que han fet d'ella, per voluntat popular, una celebració de reivindicació cultural i a la vegada política, ja que la figura de sant Jordi s'ha convertida en un símbol per als pobles que lluiten per les seves llibertats nacionals.

K K K
PATRÓ DELS ENAMORATS. Sant Jordi, jove cavaller amb una armadura tota daurada i lluent, cavalcant un cavall blanc, intenta salvar una princesa d'un monstre ferotge. Així el podem veure representat i és per aquest motiu el patró dels cavallers, soldats, dels escoltes, dels que s'aixequen dematí, de Catalunya, Aragó, Anglaterra, Grècia, Portugal, Suècia, Lituània, Sèrbia, Bòsnia, Rússia i dels oficis antics que intervenien amb armes i armadures. Se l'invoca a l'hora de beneir una casa nova i també contra les aranyes. Els pagesos l'invocaven perquè fes granar l'ordi com pertoca. També és el patró per excel·lència dels enamorats, fins i tot amb més mèrits que el seu «col·lega» sant Valentí, i en aquest cas, la tradició recomana a l'enamorat regalar una rosa a la seva «princesa». Aquesta correspondrà al detall regalant-li un llibre. Aquest dia a les places i carrers principals de les nostres ciutats, i de cada any més, apareixen les parades amb llibres i roses que donen un aire festiu i alegre a la celebració. La rosa vermella simbolitza la passió i l'espiga de blat que l'acompanya és entesa com a signe de la fecunditat. Dos bons elements per regalar a una persona enamorada.

K K K
SI TRONA PER SANT JORDI, BLAT, XEIXA I ORDI. Diumenge que ve, dia 24, a les 12 hores i 6 minuts del migdia la lluna arribarà al Ple. Segons calendaris i almanacs ens durà qualque borrasca abrilenca. Diu el refrany que «l'hivern no ha acabat fins que sant Jordi no ha passat». Tot apunta que tendrem un final d'abril relativament tranquil, amb temperatures superiors a les normals. Convé recordar, no obstant això, que «entre sant Jordi i sant Marc un dia d'hivern hi cap».

K K K
PER SANT JORDI VIGILA S'ORDI. De l'ordi, se'n coneixen moltes espècies: negre, que presenta unes arestes de color molt fosc, d'àngel o perlat, varietat més blanca i blana, ordi blat que té l'espiga llarga de dues carreres, blanc, que només té dues fileres de grans, mular, d'espigues de sis carreres i de ventall, amb arestes divergents formant un ventall. La cultura popular ha deixat unes quantes dites ben curioses relatives a l'ordi. Per exemple es diu «fer palla d'ordi» al fet d'un home pegar a la dona. A Menorca, «no esser ordi per a aquest ase» li diuen a una cosa o determinada persona que no és adequada a una altra. A vegades haureu sentir dir que «mort en Jordi, ja no hi ha més ordi», en realitat es vol dir que en esser morts, totes les coses ens són indiferents i mancades de profit. I volem acabar les referències d'avui amb l'ordi amb una altra frase que demostra que el gremi dels moliners no era massa ben vist per la gent. Diu «qui amb ordi va al molí, troba el lladre pel camí».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris