nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

La Diada de la República

La data del 14 d'abril commemoram que les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 donaren una àmplia victòria a les esquerres i que dos dies després, el 14 d'abril, el president, Francesc Macià proclamà, des del Palau de la Generalitat, la República Catalana. Proclamació que tendria la seva rèplica amb la feta posteriorment a Madrid. Cada any que passa hi ha més actes i accions republicanes a Mallorca, al voltant d'aquesta data.

La diada de la república ha estat massa anys oculta davall l'atapeïda estora dels tabús i la por. Una por i uns tabús que només amb el pas dels anys i amb l'arribada a l'edat adulta d'una generació que ja no els ha interioritzat, ha pogut anar traient el cap, encara que massa a poc a poc.

Crec que des de la societat civil, hem de ser capaços de convertir el 14 d'abril en un Diada en favor dels valors republicans. Aquests valors: la llibertat, la igualtat i la solidaritat, no s'han de quedar només en una proclama buida de contingut, sinó que han de condicionar les respostes que donem a les preguntes de sempre i a les noves. Preguntes i respostes, per definir com accedim a la justícia social i a la llibertat individual dels homes i dones. Crec que per assolir-ho és necessari saber d'on venim, conèixer tots els racons amagats de la nostra història, fer-la surar i amarats de la seva força, impulsar-nos cap a la construcció d'un futur fonamentat en la llibertat, la igualtat i la solidaritat.

El 14 d'abril, a més de ser una diada òptima per al record dels morts per la llibertat i un bon dia per prendre consciència que no podem relaxar-nos, que no podem permetre que el feixisme retorni mai més, també ha de ser un dia de reivindicació i de festa.

Perquè el 14 d'abril ha de servir per recordar un passat ple de dificultats i patiment, però ha de ser, sobretot, una diada de futur.

Per avançar sòlidament cap aquest futur republicà, m'atrevesc a fer una sèrie de propostes:

- Crear una Comissió de la Veritat a l'estil de la creada a la República Sud-africana després d'abolit el règim d'apartheid. Una comissió que deixi escrita per sempre la veritat sobre les persones que foren represaliades, empresonades, discriminades o assassinades i sobre les persones i institucions que reprimiren, torturaren i assassinaren persones innocents que només eren fidels a les seves idees i a les institucions legítimes.

- Acabar amb l'escarni i la burla que suposa que als nostres carrers i places encara hi hagi monuments i dedicatòries als feixistes.

- Indemnitzar econòmicament totes les víctimes del franquisme. - Retornar el patrimoni robat pels franquistes a partits polítics, sindicats i particulars.

- Crear un museu de l'horror on, a més de poder encabir-hi tots aquests elements sobrers als carrers, podria servir de referent educatiu per a les noves generacions que desconeixen el règim de terror implantat per Franco i els seus.

- Assegurar que en els programes educatius per als nostres infants i joves, hi hagi la informació necessària sobre el període franquista.

- Acabar amb la connivència policíaca amb els grups violents d'ultradreta, de la qual els estadis de futbol de la majoria de ciutats de l'estat espanyol en són el testimoni més evident, encara que no l'únic.

- Recollir els testimonis que encara queden vius de la repressió franquista, en aquest sentit crec que és de lloar la gran tasca promoguda per alguns joves historiadors de recuperar la memòria històrica de la nostra terra.

I sobretot, és necessari defensar i posar en pràctica, en el nostre dia a dia els valors republicans. Que el sentit democràtic, que la defensa i la pràctica de la llibertat, de la igualtat d'oportunitats i de la solidaritat amarin i guiïn la nostra actuació diària...

I, és clar, no oblidar mai aquells que amb el vessament de la seva sang innocent regaren el jardí de la nostra dignitat col·lectiva.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris